Vestingstad  Brielle

“Op 1 april verloor Alva zijn bril”; met dit gezegde wordt in de volksmond één van de markantste feiten uit de vaderlandse geschiedenis aangehaald. De woeste Watergeuzen verdreven met de ontzetting van Den Briel de gehate Spaanse Landvoogd Alva en legden met die daad tevens de basis voor het zelfstandige Koninkrijk der Nederlanden. Brielle heeft in haar rijke historie koningen ontvangen en telde onder haar bewoners onoverwinnelijke zeeadmiraals en diverse schrijvers en dichters.

GESCHIEDENIS

Op 1 april 1572 verschenen de Watergeuzen voor de Noordpoort van Den Briel en eisten de overgave van deze kleine, maar strategisch belangrijke havenstad. Den Briel had zich nog niet aangesloten bij de opstand tegen het bewind van de Spaanse koning en zijn gezant, de Hertog van Alva. Na de kreet “In naam van Oranje, doe open de poort!”, drongen de Watergeuzen de stad binnen en Alva verloor zijn bril (Den Briel). De Spanjaarden raakten daarmee voor de eerste maal hun gezag over een Nederlandse stad kwijt.

Brielle was belangrijk voor de Geuzen omdat de stad naar middeleeuwse begrippen een grote haven had. Gelegen aan de Maas, was Brielle een goede overslaghaven voor schepen onderweg naar Zeeland, Rotterdam en Dordrecht. Vissersen handelsschepen uit Brielle voeren naar verschillende Europese landen. De vestingstad had met de Hanzesteden een overeenkomst afgesloten en in Zweden bezaten de Briellenaren zelfs een eigen handelspost.

Nadat de Geuzen Brielle hadden ingenomen, begonnen zij met het vervangen van de middeleeuwse stadsmuren door een moderne vesting naar ontwerp van de vestingbouwers Willem Paen en Menno van Coehoorn. In 1713 kwam de vesting tot voltooiing. Sindsdien is er weinig aan de vesting veranderd, waardoor de verdedigingswerken tot de belangrijkste en enige intact gebleven land- en water fortificaties van Nederland behoren.

Bekijk de evenementen

BRIELLE VANDAAG

Liggend temidden van wereldstad Rotterdam, de polders van Voorne-Putten, duinen, strand, bos. Alles wat u maar wenst is er te vinden. U kunt er wandelen, fietsen, paardrijden, vissen, surfen, waterskiën, vliegeren en ga zo maar door. Brielle is een goede uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht over het mooie eiland Voorne-Putten. Naast de vele recreatieve mogelijkheden geniet u van de rijke historie in deze mooie vestingstad. Het begon ooit in Brielle, het begint iedere dag in Brielle.

WANDELEN, FIETSEN EN VAREN
Door de centrale ligging van Brielle heeft u een ruime keuze fiets- en wandelroutes. Huur een fiets en rij langs het Brielse meer, een verrassend recreatiegebied met volop natuur en water. Het Brielse Meer is ook uitstekend geschikt voor watersportactiviteiten. Het is ongeveer tien kilometer lang met vrij toegankelijke afmeermogelijkheden, strandjes, campings en horeca-gelegenheden. Bezoek het voormalig visserdorp Zwartewaal, wandel door de polders met zijn oude boerderijen en bezoek het Mildenburgbos. Uren kunt u er doorbrengen en het verveelt nooit.

WINKELEN
Het winkelcentrum in Brielle is sfeervol met zijn bijzondere winkeltjes die niet in elk stadje te vinden zijn. De geuzenstad geniet grote bekendheid onder kopers van ondermeer kleding, woonaccessoires, antiek en boeken.

EVENEMENTEN IN BRIELLE

Ieder jaar op 1 april vieren de Briellenaren de inname door de watergeuzen op uitbundige wijze. Op deze feestelijke dag keert de vestingstad terug naar het bevrijdingsjaar 1572 en duizenden bezoekers genieten mee. De binnenstad van Brielle wordt door bewoners en 1-Aprilvereniging teruggebracht in Middeleeuwse sferen. U treft er honderden Middeleeuws geklede mensen die het decor vormen voor het spel ‘Om de sleutel van de stad’, een waar schouwspel en zeker een bezoek waard. Andere populaire evenementen zijn het muziekfestival Brielle Blues, Bruisend Brielle, Oktober Cultuurmaand, het bigband festival, de (landelijke) Open Monumentendag en de zomerse markten waaronder bijvoorbeeld de boeken- en antiekmarkt. In het jubileumjaar 2022 viert de stad 450 jaar vrijheid. www.beleefbrielle.nl.

UITGAANSGELEGENHEDEN
Met sfeervolle uitgaansgelegenheden en winkels is Brielle aantrekkelijk voor een groot publiek. Van de dertig horecagelegenheden en restaurants zijn er eenentwintig gehuisvest in een monumentaal pand. Sfeervol dineren bij kaarslicht, een wijntje drinken aan de haven en daarna naar het moderne BREStheater om te genieten van een heerlijke theateravond. De actuele evenementenkalender vindt u op www.beleefbrielle.nl.

RESTAURANTS
Binnen de vestingwallen, maar ook daarbuiten vindt u een bijzonder gevarieerd aanbod restaurants. Op www.beleefbrielle.nl vindt u het actuele aanbod.

AANKOMENDE EVENEMENTEN

Bevrijdingsfestival Brielle

Brielle Markt 1, Brielle

Een meerdaags bijzonder bevrijdingsfestival in vestingstad Brielle! Brielle gaat terug in de oorlogsjaren 1940-1945. Militaire kampementen worden opgebouwd op de […]

Open Monumentendag Brielle

Brielle Markt 1, Brielle

Een meerdaags bijzonder bevrijdingsfestival in vestingstad Brielle! Brielle gaat terug in de oorlogsjaren 1940-1945. Militaire kampementen worden opgebouwd op de […]

Bevrijdingsfestival Brielle

Brielle Markt 1, Brielle

Een meerdaags bijzonder bevrijdingsfestival in vestingstad Brielle! Brielle gaat terug in de oorlogsjaren 1940-1945. Militaire kampementen worden opgebouwd op de […]

bevrijdingsfestival Brielle

Brielle Markt 1, Brielle

Een meerdaags bijzonder bevrijdingsfestival in vestingstad Brielle! Brielle gaat terug in de oorlogsjaren 1940-1945. Militaire kampementen worden opgebouwd op de […]

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Wellerondom is een karakteristiek middeleeuws pleintje in het oude centrum, waar vijf straten bij elkaar komen. In het midden van het plein staat een pomp uit het jaar 1590. Ook anno nu is het plein een geliefde ontmoetingsplek.

De Sint Catharijnekerk is gelegen in het centrum, op het Sint Catharijnehof. De kerk stamt uit de bloeiperiode, de eerste steen werd gelegd in 1417. De toren van de Brielse dom is een blakend baken voor de regio.

Het De Tachtigjarige Oorlog, Historisch Museum Den Briel is gevestigd in de 17e eeuwse stadsgevangenis en het zogenaamde Waaggebouw. Hier maakt u kennis met de geschiedenis van Brielle en omgeving. Tevens wordt stilgestaan bij het rijke zeemansleven van Tromp, de zeevoogd die in 1598 in Brielle is geboren. De Tachtigjarige Oorlog is het belangrijkste thema in het museum. toevoegen www.historischmuseumdenbriel.nl

De Provoost, de militaire gevangenis, werd gebouwd in 1668.
Het middeleeuwse stadhuis dateert uit de 14e eeuw, maar de huidige, zeer fraaie trapgevel werd gebouwd in 1792.

Het Arsenaal dateert uit 1708. Vroeger was dit de wapenopslagplaats, nu is de bibliotheek hierin gevestigd. Aangrenzend aan dit gebouw is de Infirmerie gelegen, het vroegere militaire hospitaal.

Ieder jaar, op 1 april, vindt het 1 april evenement plaats. De Briellenaren vieren dan het feit dat de Geuzen hun stad bevrijdden van het juk van Alva. De plaatselijke bevolking hult zich in historische kledij en er vinden allerlei activiteiten plaats zoals een historisch openluchttheaterspel.

In het eeuwenoude Kruithuis (Oudheidkamer) op de Brielse Wallen is een permanente expositie ingericht over de geschiedenis van de 1 aprilvieringen in Den Briel. Geopend op zaterdag en zondag van april t/m september.

Oktober staat altijd in het teken van kunst en cultuur. Exposities, muziek, zang, dans en theater op bijzondere locaties maken van oktober cultuurmaand een culturele ontdekkingsreis in een bijzonder, historisch decor.

Download hier de stadsgids

Vestingsteden