Ravenstein2022-04-13T21:40:01+02:00

Vestingstad Ravenstein

Ravenstein werd in 1360 gesticht door Walraven van Valkenburg, die aan de oever van de Maas een kasteel liet bouwen om tol te heffen over het verkeer op de rivier. Bij het kasteel ontstond het plaatsje Ravenstein, dat in 1380 stadsrechten kreeg van Reinout van Valkenburg, een halfbroer van Walraven.
Begin zestiende eeuw werd de stad versterkt met wallen en bastions. Maar al in 1543 liet keizer Karel V deze afbreken, met uitzondering van de stadspoorten. Daarvan zijn er twee behouden. In de daarop volgende eeuwen kende de vestingstad veel verschillende eigenaren. Zo was het een tijd in bezit van Kleve, van de Staten van Holland, van de Spanjaarden en werd het zelfs een tijd toevluchtsoord voor kloosterorden die uit de Republiek waren gevlucht. Bij de komst van de Fransen in 1672 trok het Staatse garnizoen zich weer terug. De vestingwerken werden hierna gesloopt. In 1814 kwam Ravenstein bij het toen opgerichte Koninkrijk der Nederlanden. Onder Nederlands bestuur werd het kasteel in 1818 tot en met de fundamenten gesloopt. Slechts de Kasteelsepoort bleef bestaan als onderdeel ervan.
Wat de geschiedenis heeft overgelaten vormt nu een klein, prachtig vestingstadje. Buiten stroomt de Maas, binnen de stadspoorten is er veel te zien. Kerken, de Stellingmolen, de stadspomp, een gerenoveerd weeshuis: genoeg moois om van te genieten.

Het wapen van Ravenstein
Stadsgids Ravenstein