De Vereniging

Welkom

Vestingsteden werden in de middeleeuwen versterkt met muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken. Soms alleen om de inwoners te beschermen tegen mogelijke vijanden, we spreken dan over een versterkte stad. We hebben het over een vestingstad wanneer die versterking ook tot doel had om een grens, of een belangrijke route over het land of over het water te kunnen beschermen. Van een aantal Nederlandse vestingsteden zijn deze verdedigingswerken nog goed bewaard gebleven. Kom zelf maar eens bekijken en vooral beléven. De Nederlandse Vestingsteden hebben hun poorten wagenwijd openstaan.

Contact opnemen

De charme van de Vestingsteden

Het verdedigen van een stad was in de middeleeuwen niet meer een kwestie van alleen dikke muren. Om slimme uitvindingen van aanvallende legers te weerstaan bloeide een geheel nieuwe wetenschap op, die van de vestingbouwkunde. Een van Nederlands beroemdste vestingbouwers, Menno baron van Coehoorn, ontwierp een combinatie van muren met bastions, aarden wallen en grachten in een veelhoekig patroon.

Die techniek hield stand tot halverwege de achttiende eeuw. De vuurkracht van vijandelijke kanonnen maakte het toen noodzakelijk om de stadsverdediging plaats te laten maken voor landsverdediging. Inmiddels zijn de kruitdampen opgetrokken en kan iedereen genieten van de charme van de vestingsteden en hun verdedigingswerken. Iedere stad vertelt haar eigen verhaal en ademt een unieke sfeer uit. Dit verleden kunt u zelf op veel plekken ontdekken, ervaren en in volle glorie aanschouwen.

Beleef het zelf!

Ga het bekijken en beleven. De poorten staan wagenwijd voor u open. De Nederlandse vestingsteden hebben elk hun eigen verhalen en historisch verleden. Op deze site treft u naast algemene informatie over de vestingsteden een compleet overzicht per stad aan. Een garantie voor een informatieve en leuke dag uit. Hier kunt u alles vinden over bijvoorbeeld bezienswaardigheden, evenementen, activiteiten, arrangementen en nog heel veel meer. Wij hopen u snel te ontmoeten!

Bekijk evenementen