Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Wandelroute 11fountains: Dokkum

13 juni - 31 oktober

Friesland heeft de 11fountains, ze worden ook wel het nieuwe culturele erfgoed van Friesland genoemd.

De 11fountains zijn ontworpen door internationale topkunstenaars. Bezoek de fontein, luister naar het klaterende water en bekijk de prachtige kunstwerken. Een 11fountains wandelroute is een korte route die je in een middagje kunt doen, daarom kun je de stad rustig ontdekken.

Dwaal tijdens je route eens af naar de highlights langs de routes.

Over de stadswandeling
Dokkum lag eeuwen geleden direct aan zee, waardoor het een zeer belangrijke handels- en verdedigingsplaats was. Maar sterk als de natuur is, zorgden eb en vloed voor het dichtslibben van de verbinding met de zee waardoor Dokkum de functie van kuststad verloor. Natuur en klimaat blijven van invloed op deze meest noordelijke van Friesland, maar tegenwoordig staat Dokkum vooral bekend om de gezelligheid. Shop in de vele boetiekjes, lunch aan het water… Deze 40 minuten durende route brengt je langs Dokkums natuurlijke hoogtepunten.

TIP: 11fountains – de podcast
Luister voorafgaand of tijdens de stadswandeling naar 11fountains – de podcast.

Leer meer over de stad en de fontein vanuit het oogpunt van een stadsbewoner. De aflevering vind je hier.

Over de IJsfontein 
De IJsfontein is een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde. IJs tekent patronen op de koperen huid van de sculptuur. De mate waarin de fontein ijslagen vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag. Energie voor de IJsfontein wordt opgewekt door zonnepanelen. Rondom staan bomen die rood kleuren in het najaar. Ze verwijzen naar Bonifatius en zijn volgelingen die in Dokkum zijn vermoord. Voor optimale schaduwwerking is bij de sculptuur gebruik gemaakt van de wetmatige rangschikking van bladeren rond een middelpunt. Het resultaat van meer dan 100 miljoen jaar evolutie in de plantenwereld.

Parkeren:
Parkeerplaats Hellingpad (gratis, 5 min. lopen, lang parkeren)
Parkeerplaats Oostersingel (€, 5 min. lopen)
Parkeerplaats Acht Zaligheden (gratis, 10 min. lopen, kort parkeren)

Stadsgezicht van Dokkum
Ontmoet het stadsgezicht van Dokkum: Marije, de kinderburgemeester van Noardeast-Fryslân. Zij trapt de nieuwe campagne af met alleen maar goede woorden over haar stad. De coolste plek vindt zij de IJsfontein. Benieuwd wat ze nog meer te vertellen heeft? Bekijk hier de video!

Rolstoeltoegankelijkheid
De stad Dokkum is toegankelijk voor gasten met een rolstoel, rollator of kinderwagen. Ook over de mooie bolwerken kun je rijden. Alleen de laatste brug op deze route (de Bontebrug) is smal en steil. Dus ga via de Suupmarkt terug in plaats van via de Vleesmarkt, die kun je beter overslaan vanwege de brug.

Locatie

Dokkum
Friesland + Google Maps