Vestingstad Dokkum

Dokkum wordt in 1581 vestingstad, als in opdracht van Prins Willem van Oranje een zeshoekig verdedigingsbolwerk wordt aangelegd. De hoge vestingwallen en een brede gracht moeten Dokkum beschermen tegen de vijand. Maar al wat er gebeurt, een aanval blijft uit. Gelukkig maar! Want nu genieten we dagelijks van het puntgave verdedigingswerk. We noemen ze in Dokkum ‘de bolwerken’.

GESCHIEDENIS

De geschiedenis van Dokkum gaat terug tot ver voordat het verdedigingsbolwerk wordt aangelegd. Het meest bekende verhaal dateert uit het jaar 754, wanneer de heilige Bonifatius met 52 metgezellen wordt vermoord bij Dokkum.

In het jaar 1298 krijgt Dokkum stadsrechten. Dat gebeurde met een aanvankelijk eenvoudige ondertekening van een brief aan handelsreizigers waarin Dokkum ‘stad’ werd genoemd. Het vestigen van de admiraliteit in Dokkum is ook een belangrijk moment in de geschiedenis. Dat gebeurt in 1597. De Admiraliteit zorgt voor het uitrusten en bemannen van zeeschepen ter verdediging van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Nog geen 50 jaar later verdwijnt deze vestiging alweer, want de verbinding van Dokkum met de zee slibt dicht.

De geschiedenis van Dokkum gaat ook over bier: maar liefst 19 brouwerijen had de stad in hoogtijdagen. Bier werd dan ook gedronken als water. Toen er schoondrinkwater beschikbaar kwam, verdwenen de brouwerijen. Dokkum is een van de elf steden in de Friese Elfstedentocht, een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1909. De geschiedenis van Dokkum zie je volop terug in de stad, en in meerdere evenementen wordt erbij stilgestaan.

Bekijk de evenementen

DOKKUM VANDAAG

DOKKUM VANDAAG

Met de vestingwallen, de smalle steegjes, historische gevels en vele Rijksmonumenten is het in Dokkum genieten van de geschiedenis die de binnenstad kleurt en van alles wat daar vandaag de dag nog van terug te zien is.

TIEN VOOR TIEN
Door de hele stad hoor je iedere avond om 21:50 uur klokgelui. Het herinnert aan de stadspoorten die vroeger om tien uur ’s avonds dicht gingen. Tijd om de stad in of uit te gaan!

EVENEMENTEN IN DOKKUM

In Dokkum is bijna het hele jaar door altijd wat te doen. Het zijn niet de grote evenementen die de stad sieren; juist de stilte in de straten, het bewandelen van de bolwerken of een bezoek aan het museum maken Dokkum de moeite waard.

Op www.dokkum.nl/agenda vind je een actueel overzicht.

Er zijn momenten waarop Dokkum groots uitpakt: met eens in de twee jaar de Admiraliteitsdagen, een festival met 100.000 bezoekers. De jaarlijkse kerstfair in Dickens stijl en bij doorkomsten van bijvoorbeeld verschillende Elfstedentochten. Lokaal wordt er veel georganiseerd op cultureel en muzikaal gebied!

UITGAANSGELEGENHEDEN

Een theater, een discotheek, het bruin café, een loungeplek, een plek waar je lekker danst, die ene kroeg waar de oudere jeugd komt, of juist de nieuwe generatie; Dokkum heeft het allemaal. Bovendien vind je een uniek winkelaanbod in de stad, waar je je ook zo een dag kunt vermaken. Van unieke boetiekjes die je alleen in Dokkum vindt tot en met een hofleverancier in maatpakken.

RESTAURANTS
Van een snelle snack tot een 8-gangen menu, en alles daartussen in; het is in Dokkum te vinden. Wist je dat de horeca regelmatig samenwerken bij evenementen? We zijn trots op het ondernemerschap in de vestingstad.

AANKOMENDE EVENEMENTEN

Wandelroute 11fountains: Dokkum

Dokkum Friesland

Friesland heeft de 11fountains, ze worden ook wel het nieuwe culturele erfgoed van Friesland genoemd. De 11fountains zijn ontworpen door […]

Jaarmarkt Dokkum

Dokkum Friesland

Op vrijdag 2 augustus vindt voor de 50e keer de Dokkumer Jaarmarkt plaats van 11 uur ‘s ochtends tot 21 […]

BEZIENSWAARDIGHEDEN

IJSFONTEIN
De IJsfontein op de Markt is één van de 11fountains in de provincie, kunstwerken die de steden cadeau kregen in 2018, toen Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa was. De IJsfontein in Dokkum is uniek in de wereld.

 

 

 

 

 

BONIFATIUSKAPEL
Een rooms-katholieke bedevaartkapel gewijd aan de heilige Bonifatius, die op 5 juni 754 is vermoord bij Dokkum. De kapel is halfopen en omringd door een processiepark. Je vindt de kapel net buiten de binnenstad.

Vestingsteden