Vestingstad  IJsselstein

IJsselstein is een vestingstad van meer dan 700 jaar oud. De historische binnenstad is door de eeuwen heen behouden. Duidelijk zichtbaar zijn de stadspoorten, de kasteeltoren en de gerestaureerde stadsmuur. Een centrum dat door de inwoners liefkozend ‘stadje’ wordt genoemd. Het is dé ontmoetingsplek voor iedereen. Je kunt er gezellig winkelen, uitgaan en cultuur beleven. IJsselstein heeft een rijkgevulde evenementenkalender. Voor jong én oud is er altijd wat te beleven. Je ontmoet elkaar in IJsselstein.

GESCHIEDENIS

Kom naar IJsselstein en ontdek de 700 jaar geschiedenis van deze prachtige vestingstad. Een goed begin is het Rondje Must Sees of een Rondje Monumenten. Tijdens deze audiotours vertelt een persoonlijke gids de verhalen bij de plekken waar je langsloopt. Neem een kijkje bij Korenmolen De Windotter, bezoek Museum IJsselstein of de Kasteeltoren of wandel door het historische centrum. IJsselstein ademt geschiedenis, maar je bent ook zo weer terug in het heden bij de veelzijdige restaurants en lunchrooms of unieke winkeltjes.

Breng een bezoek aan de imposante St. Nicolaasbasiliek en neem ook zeker binnen even een kijkje. Deze driebeukige hallenkerk in neogotische stijl is gebouwd in de periode 1885-1887 aan de hand van een ontwerp van architect Alfred Tepe. In de kapel van Onze Lieve Vrouwe van Eiteren staat het 22 cm hoge houten Mariabeeldje dat door de eeuwen heen voorwerp van grote verering en devotie is. De basiliek is dagelijks geopend van 9.00 – 15.30 uur. Op speciale dagen kun je de gewelven van de St. Nicolaasbasiliek beklimmen en genieten van schitterend uitzicht over IJsselstein en omgeving.

Bekijk de evenementen

IJSSELSTEIN VANDAAG

STADSWANDELING
Wil je meer horen over de geheimen van de meest geliefde vestingstad van Nederland? Maak dan een stadswandeling door de historische binnenstad. Ervaren gidsen vertellen alles over IJsselstein en haar historische monumenten. Tijdens deze ontdekkingstocht neem je direct een kijkje in enkele bijzondere panden. Regelmatig organiseert UIT in IJsselstein historische wandelingen, wandelingen langs de verlichte monumenten en andere themawandelingen. Groepen kunnen het hele jaar een stadswandeling reserveren op afspraak.

RONDJE IJSSELSTEIN
Maak ook eens een van de andere Rondjes IJsselstein. Download de gratis izi. TRAVEL app en bekijk alle audiotours met verhalen, foto’s of quizvragen op je telefoon.

ONTDEK DE HOLLANDSE IJSSEL
Bewonder historie, natuur en kilometers vol Hollandsche luchten. In en rondom IJsselstein maak je de mooiste routes te voet of per fiets. Het Hollandse IJsselpad wijst je de weg in het prachtige gebied langs de Hollandse IJssel. Van IJsselstein tot Krimpen aan de IJssel, inclusief extra ommetjes en leuke wetenswaardigheden. Voor een rondje op de fiets zijn dit echte aanraders: de Vestingstedenroute, de Ambachtenroute of Waterrijk Leidsche Rijn – IJsselstein.

EVENEMENTEN IN IJSSELSTEIN

BELEEF IJSSELSTEIN VANAF HET WATER
Met de fluisterboten van Yselvaert krijg je vanaf de vestinggracht een hele andere kijk op de meest geliefde vestingstad van Nederland. Maak in het weekend een vaartocht met Vrouwe Berthe en Heer Gijsbrecht langs de mooiste plekjes van IJsselstein. De verhalen van schippers brengen de geschiedenis tot leven. De route voert langs onder meer een 14e-eeuwse kerk, 15e-eeuwse stadsmuur, 16e-eeuwse kasteeltoren, 17e-eeuwse poortwachterswoning, 18e-eeuwse korenmolen en 19e-eeuwse basiliek. De tocht duurt ongeveer 50 minuten (vaarseizoen van mei t/m oktober). Naast deze rondvaarten worden ook diverse dagtochten vanuit IJsselstein georganiseerd.

EROP UIT MET KIDS
Wil je er even tussenuit met de (klein)kids? Dan kun je naar Speeltuin Kloosterplantsoen of ga een Rondje Speuren door de binnenstad. Is het geen weer voor buitenspelen? Ga dan eens naar Monkey Town of naar zwembad De Hooghe Waerd, naar de bioscoop in het Fulcotheater of naar een voorstelling bij Theater Pantalone.

UITGAAN EN LEKKER ETEN
Gezellige horeca, theater, bioscoop en een rijk gevulde evenementenkalender bieden vermaak, plezier en ontmoetingen voor jong en oud. In de binnenstad zijn volop leuke restaurants te vinden waar je je bourgondische hart kunt ophalen. Kom je ook proeven, praten en een terrasje pakken bij de leukste horeca-adresjes in IJsselstein? Of wil je een cultureel avondje uit? In het Fulcotheater en in Theater Pantalone kun je genieten van muziek in verschillende genres en een breed scala aan voorstellingen. Heb je meer zin in een kroegentocht en lekker swingen? Het kan allemaal in IJsselstein.

AANKOMENDE EVENEMENTEN

Rondvaarten IJsselstein

Ijsselstein , Nederland

Rondvaart door de stadsgracht Vaar elke zaterdag en zondag tot en met begin november mee met Vrouw Berthe en heer […]

Rondje Kunst op Straat IJsselstein

Ijsselstein , Nederland

Kunst is overal, ook op straat in IJsselstein. Openbare kunst is voor iedereen toegankelijk. Heb jij je weleens afgevraagd wat […]

Wandel samen met MIJ Ijsselstein

Ijsselstein , Nederland

Museum IJsselstein nodigt je graag uit voor een stadswandeling van ongeveer 3 kwartier langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de binnenstad […]

Audiotour: Canon van IJsselstein

Ijsselstein , Nederland

Maak in Museum IJsselstein een tour door de geschiedenis van IJsselstein. De audiotour is ingesproken door Fedor van Rosseum, De Reageerman van […]

Rondje beeldig IJsselstein

Ijsselstein , Nederland

Rondje beeldig IJsselstein IJsselstein staat vol mooie beelden. Van middeleeuws tot modern. Wandel met ons mee en ontdek de verhalen […]

Lunchvaarten Ijsselstein

Ijsselstein , Nederland

Lunchvaarten Lunchvaart naar Marnemoende Een prachtige vaartocht over de Hollandse IJssel naar restaurant Rivers Marnemoende bij Jachthaven Marnemoende. Daar gebruik je […]

Fietsrondleiding langs architectuur IJsselstein

Ijsselstein , Nederland

Op maandagavond 5 augustus leidt een gids de deelnemers langs moderne (kantoor)gebouwen en uitbreidingen, zoals het kantoor van Dietzsch en […]

BEZIENSWAARDIGHEDEN

De Oude St. Nicolaaskerk met beroemde Pasqualinitoren is het oudste gebouw in renaissancestijl in Nederland. Deze unieke toren is alleen op Open Monumentendag te beklimmen, maar de kerk is wel regelmatig geopend. Je ziet daar een uniek grafmonument voor Gijsbrecht van Amstel, van zijn vrouw Bertha van Heukelom en van Aleida van Culemborg en het 23 stemmen tellend Van Vulpen-orgel. In de zomermaanden vult de kerk zich met de klanken van orgelconcerten. De kerk is van april t/m september elke zaterdagmiddag geopend. Belangstellenden kunnen op aanvraag met een gids van UIT in IJsselstein | Tourist Info de kerk ook op andere dagen bezoeken (niet op zondag).

Korenmolen De Windotter, staande op de zuidhoek van de vestingmuur van het oude IJsselstein, markeert de cultuurhistorische achtergrond van IJsselstein. De molen is het oudste en meest ambachtelijke bedrijf van IJsselstein. De molenaar en zijn zoon laten de wieken nog dagelijks draaien en daarmee is de molen een dynamisch werkend bedrijfsmonument. In de molenwinkel kun je terecht voor pure producten om zelf de heerlijkste lekkernijen op tafel te toveren.

De monumentale ‘Loyertoren’ is het restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein. Het kasteel werd vooral bekend door het boek ‘Fulco de Minstreel’ van C. Joh. Kievit. In de toren zijn de linksdraaiende gemetselde wenteltrap, fraaie gewelven en voormalige Secretarie van de Rost (met daarin de oude gevangenis) te bezichtigen. De Kasteeltoren is één van de satellietlocaties voor tentoonstellingen van Museum IJsselstein. De Kasteeltoren is het middelpunt in het nieuwe Kasteelpark.

Het Historisch Stadhuis werd rond 1560 gebouwd in opdracht van Willem van Oranje, Baron van IJsselstein, die tevens de bouw financieel mogelijk maakte. Het vormt met het ervoor gelegen plein, De Plaats, het centrum van het middeleeuwse IJsselstein en het is nog steeds een belangrijke plek voor vieringen en ontmoetingen.

Museum IJsselstein (MIJ) wil wat dichtbij is bijzonder maken en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ verleidt en verrijkt. Het laat je ontmoeten en brengt kunst en cultuur bij elkaar, IJsselstein en de wereld, het grootse en het kleine. Er zijn vaste exposities te zien over de historie van IJsselstein en wisseltentoonstellingen met hedendaagse kunst. Er is een doorlopend activiteitenprogramma dat aansluit bij de
tentoonstellingen en er worden speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen. Van kunstgeschiedenis tot muziek en van workshops tot lezingen.

WIST JE DAT?

…IJSSELSTEIN DE GROOTSTE OPENBARE FRUITBOMENCOLLECTIE VAN EUROPA HEEFT?
In de parken en plantsoenen van IJsselstein zijn meer dan 1000 verschillende appel- en perenrassen te vinden. Dit is de grootste openbare collectie van Europa. De bomen staan vaak ‘verdwaald’ in het openbaar groen in de woonwijken. Iedereen geniet zo op elk moment van de pracht van de appel- en perencollectie.

…DE GROOTSTE KERSTBOOM VAN NEDERLAND IN IJSSELSTEINSTAAT?
De markante Gerbrandytoren in IJsselstein is vanuit de verre omgeving te zien. Deze werd in 1958 gebouwd in opdracht van de Nederlandse Omroep Zender Maatschappij. De communicatietoren met een hoogte van ca. 367 meter geniet nationale en internationale bekendheid als ‘Grootste Kerstboom ter wereld’.

…JE BIJ JACHTHAVEN MARNEMOENDE EEN NACHTJE ONDER DE STERREN KUNT SLAPEN OP EEN VLOT?
Bij Marnemoende heb je het idee dat het altijd vakantie is. Marnemoende is de enige jachthaven aan de Hollandse IJssel tussen Utrecht en Gouda. Je kunt hier heerlijk recreatief varen met een kano of boot naar IJsselstein of prachtige stadjes in de buurt, zoals Montfoort, Oudewater en Haastrecht. Ook kun je suppen en daarna heerlijk chillen op het strandje bij de naastgelegen Beach Bar.

Vestingsteden