Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bergen op Zoom: “Ravelijn met Borgerij”

8 oktober, 2023 13:30 - 17:00

Het ‘Ravelijn Op den Zoom’  is nog één van de weinige overblijfselen van de roemruchte vestingwerken van Bergen op Zoom. De Bergse vesting was een belangrijk onderdeel van de Zuiderwaterlinie en bewaakte de toegang vanuit het zuiden naar Holland en Zeeland.

Tijdens de Tachtig jarige oorlog trokken  in 1631 Spaanse troepen vanuit hun kamp in Wuustwezel het land in. Hun doel was inname van Willemstad, waar zij bijstand zouden krijgen van een grote Spaanse vloot. Delen van West Brabant werden ingenomen op hun weg naar Willemstad. Ze vormden hierbij ook een bedreiging voor Bergen op Zoom. Tijdens de Slag op het Slaak in 1631 werd de Spaanse vloot geheel vernietigd en de Spaanse grondtroepen moesten zich terugtrekken uit West Brabant.

Op zondag  8 oktober  a.s. zijn er demonstraties van de Borgerij Berghen opden Zoom. Zij zullen  niet alleen uitgeleggen hoe het er destijds aan toeging, maar ook laten zien hoe kanonnen en musketten werkten en afgevuurd werden ter verdediging van Bergen op Zoom.

De Stadsgidsen zullen tussen de demonstraties door het verhaal vertellen van deze slag op het Slaak en ook de geschiedenis van de West Brabantse Waterlinie toelichten die niet alleen West Brabant, maar ook de waterwegen van Zeeland  beschermde. Daarnaast vertellen ze over de geschiedenis van de vesting Bergen op Zoom en hoe die zich heeft ontwikkeld.

Deze activiteit is een aanrader voor jong en oud en uitermate geschikt als familie-uitje (gehoorbescherming aan te raden voor wie gevoelig is voor het geluid van bulderende kanonnen)

We verzamelen bij de brug naar het Ravelijn aan de kant van het Stadspark. De demonstraties worden gegeven op het binnenterrein van het Ravelijn.

Op 8 oktober om 13.30 en 15.00 uur.

Gegevens

Datum:
8 oktober, 2023
Tijd:
13:30 - 17:00
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl/43/ravelijn-met-borgerij

Locatie

Bergen Op Zoom
Steenbergsestraat 8 4611 TE + Google Maps
Telefoon
(0)164 277 07