Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bergen op Zoom: “Roovere met Borgerij”

29 oktober, 2023 13:30 - 15:00

Van de vele verdedigingslinies die in Nederland gebouwd zijn, heeft alleen de Waterlinie van Bergen op Zoom naar Steenbergen zijn grote waarde bewezen. Hier is ook, in een Europees conflict, daadwerkelijk slag geleverd.

Dit fort is volledig in oorspronkelijke staat hersteld. Verrassend is de “Mozesbrug” in een der grachten en  de architectuur van de Pompeustoren van waaruit u een fraai overzicht van deze omgeving krijgt.
In onze wandeling worden de geheimen van dit verdedigingswerk onthuld. Onze gidsen zullen gedurende de wandeling u hierover alle details kunnen vertellen en verbaasd zult U zich afvragen waarom deze verhalen nooit in een Nederlands geschiedenisboek vermeld zijn.

Regelmatig. zijn er naast rondleidingen ook demonstraties van de Borgerij op Fort de Roovere waarbij met een re-enactment spel er terug in de tijd wordt gegaan.  Tijdens de Tachtig jarige oorlog in de strijd tegen de Spanjaarden trokken er in 1631 Spaanse troepen vanuit hun kamp in Wuustwezel het land in. Hun doel was inname van Willemstad, waar zij bijstand zouden krijgen van een grote Spaanse vloot. Hierbij namen zij delen van West Brabant in op hun weg naar Willemstad en vormden ook een bedreiging voor Bergen op Zoom. De Borgerij laat zien hoe de verdediging toen ging en de stadsgidsen vertellen het verhaal hoe de strijd verliep.

Na de demonstratie zal een Stadsgids tijdens een rondleiding op het fort uitleg geven over de militaire historie van het fort en de geschiedenis van de Zuidwaterlinie.

Op 29 oktober a.s. om 13.30 uur is er weer een re-enactment spel van de Borgerij op Fort de Roovere gepland en verzorgen onze gidsen rondleidingen.

Waar

We verzamelen bij de ingang van het fort aan de Ligneweg.  Halsteren

Locatie

Bergen Op Zoom
Steenbergsestraat 8 4611 TE + Google Maps
Telefoon
(0)164 277 07