Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expeditie Zuidwaterlinie 2023

30 september, 2023

Expeditie Zuiderwaterlinie is een Brabantse ontdekkingstocht langs natuur, historie en cultuur. Lopend, fietsend of varend: met elke Expeditie doe je steeds weer nieuwe ontdekkingen langs deze historische waterlinie. 

In 2023 is het 325 jaar geleden dat vestingbouwer Menno van Coehoorn terugkwam van zijn inspectiereis langs zeventien vestingsteden en precies in kaart had gebracht wat er nodig was om de grenzen van de Republiek te beschermen tegen vreemde indringers. Hoewel de Zuiderwaterlinie al langgeleden haar militaire functie heeft verloren, is zij nog altijd in het landschap aanwezig.

Door mee te doen aan Expeditie Zuiderwaterlinie treed je in de voetsporen van Menno van Coehoorn. Herbeleef zijn inspectiereis en laat je meevoeren over land of water, naar steeds een nieuw gebied of vestingstad. Gidsen, theatermakers, muzikanten en natuurkenners vertellen het verhaal van elk specifiek stukje Zuiderwaterlinie. Expeditie Zuiderwaterlinie is de ideale gelegenheid om het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen, te zien én te beleven. Elke Expeditie wordt afgesloten met een gezamenlijk programma vol Brabantse (en in Tholen Zeeuwse) gezelligheid.

Welke Expeditie loop je met ons mee? Meedoen is gratis, maar aanmelden is fijn!

In West-Brabant lag een van de oudste verdedigingslinies van Nederland: de Linie van de Eendracht. Het doel was het verdedigen van Zeeland, in het bijzonder Tholen, tegen een aanval van de Spaanse troepen vanuit Noord-Brabant. Na de aanleg van de West Brabantse Waterlinie kreeg het de rol van een reservelinie. Meerdere keren beschermde dit stuk linie Holland en Zeeland tegen de Spanjaarden, Fransen en Belgen. Het gebied stond tientallen jaren onder water. Zoals in 1747. De Fransen hadden Bergen op Zoom belegerd. De Steenbergenaren lieten landbouwgronden onder water lopen en maakten slimme waterverbindingen. Er kwamen forten en redoutes in het moerassige gebied.

De stad Tholen is in de 13e eeuw ontstaan bij een tol aan de Eendracht, de rivier tussen het eiland Tholen en Noord-Brabant. Daar dankt de stad ook de naam aan: waar tol geheven kan worden; Tholen. De stad kreeg in 1366 stadsrechten. De voormalige stadswallen hebben nog steeds de kenmerkende stervorm rondom de stad. Ook het Middeleeuwse stratenpatroon is nog steeds zichtbaar. Waar de historische contouren van Tholen zo zichtbaar zijn, zo subtiel liggen ze in de nabijgelegen verdronken stad Reymerswael verscholen. Hier, op de grens tussen zoet en zout water, begint de Zuiderwaterlinie.

https://www.zuiderwaterlinie.nl/1linie/nu-in-de-linie/mennos-reis/expeditie-zuiderwaterlinie-2023

 

Gegevens

Datum:
30 september, 2023
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

Tholen