Willemstad2022-04-13T21:25:04+02:00

Vestingstad Willemstad

Ga terug in de tijd, ga naar Willem’s stad. Het was ooit één van meest strategisch gelegen vestingsteden van Willem van Oranje. Er bestaat nog altijd een band tussen Willemstad en de familie Van Oranje; één van de titels van koning Willem-Alexander is ‘Heer van Willemstad’.
De stad is in de zestiende-eeuw ontstaan en heette eerst Ruigenhil. Nadat op 17 juni 1583 de Spanjaarden de Slag bij Steenbergen hadden gewonnen, liet Willem van Oranje Ruigenhil versterken tot vesting. Een jaar na zijn dood in 1584 verleende zijn zoon, Prins Maurits, de plaats stadsrechten. Willems’ stad kreeg de officiële naam Willemstad.
Prins Maurits liet de ‘fortificatiemeester’ Adriaen Anthonisz de vesting uitbreiden tot zijn huidige vorm van een zevenpuntige ster. De bastions op de punten van de ster werden elk vernoemd naar een van de zeven provinciën die zich hadden verenigd in de strijd tegen Spanje.
In de daarop volgende eeuwen werden tal van gebouwen aan de stad toegevoegd, zoals het Mauritshuis en de Koepelkerk. Alles tezamen maakt het Willemstad tot één groot en zeer gastvrij monument.

STADSGIDS WILLEMSTAD