Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Open Monumentendagen Bergen op Zoom

9 september, 2023

Open Monumentendag is een festival vol historie, hedendaagse kunst en cultuur. Diverse monumenten openen dit weekend hun deuren voor publiek. Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

In Bergen op Zoom staan ca. 35 grote monumenten voor bezichtiging open waaronder tien (voormalige) kerken. Naast bezichtiging, met of zonder stadsgids, vinden ook binnen bij de monumenten activiteiten plaats. Dit kan zijn een foto- en/of een kunsttentoonstelling, een zang optreden, een voordracht of een spel-spektakel.

Elk jaar wordt er getracht een monument open te zetten wat nog niet eerder te bezichtigen was. Dit jaar is dat het Patronaat aan het Lourdesplein 2. Dit rijksmonument en voormalige hulpkerk is recentelijk herbestemd tot een ontmoetingsplek voor ondernemers, professionals en culturele organisaties. Tijdens de Open Monumentendagen zijn er rondleidingen in het gebouw.

Dit jaar is het thema van de Vriendenloterij Open Monumentendag ‘Levend Erfgoed’.

‘Levend Erfgoed’ wordt op een aantal onderdelen beeldend getoond. ‘Werken van de molenaar en de molen’ is een voorbeeld. Maar de Kloecke Vrouwen uit de geschiedenis en het heden op plekken waar het erfgoed vanaf straalt, is minder bekend. Dit wordt door een stadswandeling vormgegeven en als Empowerment pop-up museum in het voormalige V&D gebouw getoond.

Ook de moeite waard tijdens de Open Monumentendagen is, naast bovengenoemde thema activiteiten, de fietsroute over de ‘Bergen van Halsteren’. Deze route ziet op 10 september het levenslicht.

Tijdens een wandeling van IVN op het ruige voetpad langs de Zoom, waar de natuur samenkomt met de cultuurhistorie, kun je de stilte van de stad meemaken. Deze wandeling is in samenwerking met SBM en is onder begeleiding van een gids. Verder is er een dichters-optreden in de Torenkamer van de Peperbus en Montmarte in de Engelsestraat.

Details over programmering, openingstijden en overige informatie over de Open Monumentendagen kun je vinden op Open Monumentendag Bergen op Zoom.

 

Locatie

Bergen Op Zoom
Steenbergsestraat 8 4611 TE + Google Maps
Telefoon
(0)164 277 07