Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stoomzagerij Nahuis Groenlo

13 juli 10:00 - 16:00

STOOMZAGERIJ NAHUIS

Kom langs tijdens de open dagen om de stoomhoutzagerij te bekijken. Enthousiaste vrijwilligers vertellen er graag over!

Het is een hele klus om een ambachtelijk gemaakt, perfect rond wagenwiel te maken. Bij houtzagerij Nahuis verstaan ze die kunst al heel lang. In de radmakerij staat alles klaar om een nieuw wiel te kunnen maken.

Een gebint voor een woning werd vroeger gemaakt van vierkant gezaagde boomstammen. Eerst lag de boom zo’n twee jaar in het water. Dan mocht de schors eraf. Daarna zaagden twee mensen met een kraanzaag de ronde stam tot een vierkant gebint. Boven een gat in de grond zijn heel wat zweetdruppels weggewerkt om een stam te zagen.

De komst van de stoommachine maakte deze klus een stuk eenvoudiger. Deze machine komt oorspronkelijk uit een melkfabriek, maar heeft zo’n tachtig jaar dienstgedaan in Stoomhoutzagerij Nahuis. De buitenkant van de stoomhoutzagerij is een plaatje om te zien.

Tijdens open dagen kun je over het terrein lopen en kijken in de houtzagerij, de ketelruimte, de houtloods, de slijperij, de gereedschapszolder en de radloods waar de stoomhoutzagerij is gestart. Er worden demonstraties gegeven in houtbewerking, laat je verrassen!

Kijk voor actuele informatie op de website van de stoomhoutzagerij. 

Stoomzagerij Nahuis

Winterswijkseweg 47
7141 DM Groenlo

Gegevens

Datum:
13 juli
Tijd:
10:00 - 16:00
Evenement Categorie:
Site:
https://groenlo.nl/detail/stoomzagerij-nahuis/

Organisator

VVV Groenlo

Locatie

Groenlo
Vestingstad Groenlo
Groenlo, 7141HE Netherlands
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie