Vestingstad ‘s-Heerenberg

Willem I van den Bergh schonk in 1379 de vestingstad ’s-Heerenberg haar stadsrechten.

Het imposante, uit de 12e eeuw daterende, kasteel Huis Bergh, vormt nog steeds het historische middelpunt van deze middeleeuwse stad. Door de locatie van het imposante kasteel, mag ’s-Heerenberg zich trots ‘kasteelstad’ noemen.

‘s-HEERENBERG VANDAAG

Ook in verhalen en sagen

De vestingstad ’s-Heerenberg kent een rijke historie. Dat komt niet alleen in de bouwwerken naar voren. Het boeiende verleden blijkt ook uit de roemruchte verhalen over Adela van Hamaland, Constantinus de Monte (stamvader van het adelgeslacht van den Bergh), de graven van den Bergh en natuurlijk de vermeende heks Mechteld ten Ham. Zij zijn nog springlevend en worden vandaag de dag verteld en vertoond in het Stadsmuseum, het kasteel Huis Bergh en het Raethuys. De gidsen van het Stadsmuseum, gekleed in middeleeuwse kostuums, nemen bezoekers graag mee terug in de tijd waarop die verhalen en sagen het licht zagen.

Bekijk de evenementen

GESCHIEDENIS

Middeleeuwen overal zichtbaar

Niet alleen het kasteel vormt een levende herinnering van de late middeleeuwen. In
‘s-Heerenberg zijn ook nog een aantal markante gebouwen uit de veertiende en vijftiende eeuw bewaard gebleven. Zoals het Raethuys, de Munt, de voormalige Pancratiuskerk en de Boetselaersborg. In de Walsteeg zijn daarnaast nog resten van de eeuwenoude vestingmuur te zien.

EVENEMENTEN IN ‘S-HEERENBERG

Bijzondere festiviteiten

Ieder jaar in het laatste weekend van augustus, wordt de heks Mechteld ten Ham met een groot middeleeuws feest geëerd. Haar naam en faam dankt Mechteld aan het feit dat zij in 1605 de laatste toverkol was die in deze regio haar dood op de brandstapel vond. Ieder derde weekend van januari staat de vestingstad ’s-Heerenberg in het teken van het licht. Het kasteel Huis Bergh en de andere historische panden in de stad worden dan op spectaculaire wijze uitgelicht. Die voorbije tijden herleven zo even eigentijds als spectaculair.

UITGAANSGELEGENHEDEN

https://eetcafedegracht.nl/De Gracht Eten, Drinken en Feesten

https://www.grandcafedesnor.nl/

RESTAURANTS
http://www.heerendubbel.nl/

https://eetcafedegracht.nl/De Gracht Eten Drinken En Feesten

OVERNACHTEN

https://www.huisbergh.nl/overnachten/https://www.huisbergh.nl/bezoekersinformatie/over-kasteel-huis-bergh

Let op: vanaf 1 oktober 2023 beginnen de bouw/renovatiewerkzaamheden aan Kasteel Huis Bergh. Het kasteel zal gesloten zijn! Vanaf 1 januari 2024 staat het kasteel gedeeltelijk in de steigers.

AANKOMENDE EVENEMENTEN

“Didam op stelten”

's-Heerenberg Hof van Bergh 8, 's-Heerenberg

Didam op Stelten is een jaarlijks terugkerend feestelijk evenement waarin heel het centrum van Didam op ‘stelten’ staat. Slenter langs […]

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Vestingsteden