In een wereld vol verschillen, lijkt polarisatie onvermijdelijk. Mensen zijn het niet altijd met elkaar eens. Daar is niks mis mee. Maar als het wij-zij denken vijandig wordt, is dat niet zonder risico. Voor de nieuwe tentoonstelling “Tegenpolen” hebben Rijksmuseum Slot Loevestein en het Humanistisch Verbond de handen ineen geslagen.
In hoeverre is Nederland vandaag de dag eigenlijk gepolariseerd? En wat kunnen we van de vroegere polarisatie leren in onze tijd? In de tentoonstelling Tegenpolen ontdek je wat jouw eigen rol in polarisatie is én hoe we ondanks onze verschillen toch verbinding kunnen zoeken met elkaar. Spoken word-artiest Derek Otte schreef speciaal voor de tentoonstelling een audiotour ‘Er was eens… En óneens.’
Historisch clash
Het fenomeen polarisatie is niet nieuw. In de zeventiende eeuw staan twee groepen als tegenpolen lijnrecht tegenover elkaar. Hun meningsverschil over politiek en religie wordt bijna een burgeroorlog. Mensen zien elkaar niet meer als medemens, maar als vijand. De gevolgen van deze polarisatie hebben invloed op vele levens.
Slot Loevestein was, als staatsgevangenis, getuige van die gevolgen: negen predikanten worden hier levenslang opgesloten. Voor drie van hen, waaronder Arnoldus Geesteranus, is dat precies 400 jaar geleden.
Moderne context
De tentoonstelling werpt ook een blik op het heden. Het Humanistisch Verbond belicht de actuele polarisatie in Nederland. Met prikkelende vragen en stellingen word je uitgedaagd om na te denken over je eigen standpunten en hoe deze zijn gevormd. De tentoonstelling toont dat verhalen verschillende kanten hebben. Maar vooral ook, dat mensen meer zijn dan hun mening.
Praktische informatie
De tentoonstelling staat op de tweede en derde verdieping van het kasteel en een bezoek hieraan is inbegrepen bij je toegangskaartje (museumkaart geldig). De tentoonstelling is laagdrempelig, luchtig en persoonlijk: een simpel verhaal over een best wel ingewikkeld onderwerp. Er loopt ook een actieve kinderlijn door de tentoonstelling, waardoor kinderen op hun eigen niveau inzicht krijgen in de manier waarop je de wereld bekijkt.
Daarnaast komen ook de cultuurliefhebbers aan hun trekken met een extra laag verdiepende informatie en een tal aan randactiviteiten die georganiseerd worden. Er zijn o.a. filmavonden en op 3 mei is er “een avond met Jort Kelder en Maarten Prak”.
De tentoonstelling is te zien vanaf 28 maart 2024 t/m 2 maart 2025 bij Rijksmuseum Slot Loevestein.
Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen