Ontdek het Brabantse vestingstadje Heusden. Met haar groene stadswallen en prachtig gerestaureerde gevels ademt deze historische parel aan de Maas een unieke sfeer. Duik in de rijke geschiedenis van dit pittoreske stadje en laat je verrassen door haar charme. Ontdek waarom Heusden een must-visit is voor zowel geschiedenisliefhebbers als natuurliefhebbers.

GESCHIEDENIS

Heusden, een historische nederzetting langs de Maas, heeft haar oorsprong in de 8e eeuw. Een kasteel op een oeverwal groeide uit tot een stad met stadsrechten in de 13e eeuw. Door haar ligging op de grens van verschillende graafschappen en hertogdommen was Heusden vaak betrokken bij strijd.
Na verwoesting tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Heusden herbouwd en gemoderniseerd als strategische vestingstad.

Het diende als onderdeel van zowel de Hollandse Waterlinie als de Zuiderwaterlinie, cruciaal voor beide linies.
Na het verliezen van haar vestingstatus in 1821 raakte Heusden in verval, maar werd gelukkig grotendeels gerestaureerd in plaats van afgebroken. Nu is Heusden volledig gerestaureerd en erkend als beschermd stadsgezicht. Zij ontving zelfs de ‘Europa Nostra’, de hoogste Europese onderscheiding op het gebied van restauraties.

Tegenwoordig is Heusden een prachtige historische stad waar bezoekers kunnen genieten van goed bewaarde vestingwerken, grachten en charmante straatjes. Voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur is het absoluut een must-visit.

.

Bekijk de evenementen

HEUSDEN VANDAAG

Heusden, gelegen aan de oevers van de majestueuze Maas, is een stad die doordrenkt is van geschiedenis en schoonheid.

Met haar groene stadswallen en gerestaureerde gevels vormt Heusden een uniek historisch decor dat je mee terug in de tijd neemt.

Wandelen en rondvaarten
Een wandeling door de straten van Heusden voelt als een reis naar vervlogen tijden. Laat een gids je leiden door steegjes, langs pleintjes en vele monumentale panden, of ontdek de stad door middel van een speurtocht en herbeleef de rijke historie van het pittoreske vestingstadje.
Beiden leuk voor jong en oud.

Ontdek de stad op een unieke en verfrissende manier – stap aan boord voor een rondvaart over de Maas. De uitgestrekte uiterwaarden vormen het perfecte decor voor deze boottocht. Met hun weelderige groene graslanden en grazende dieren creëren ze een oase van rust en sereniteit. Langs de oevers kom je langs havens en woonschepen. En dan zijn er ook nog de molens, die majestueus boven het landschap uittorenen. Ze herinneren ons aan het rijken verleden van Heusden en voegen een vleugje nostalgie toe aan de ervaring.

WAT TE DOEN IN HEUSDEN

Of je nu een dagje wilt winkelen, geschiedenis wilt bewonderen, culinair verwend wilt worden of gewoonweg even wilt ontsnappen aan de alledaagse drukte, Heusden heeft voor iedereen iets te bieden.

Een bezoek aan dit levendige vestingstadje is een ervaring die je niet snel zult
vergeten.

Musea in Heusden
Stap binnen in een wereld doordrenkt van geschiedenis en cultuur.

Het Toeristisch Informatiepunt, wat tevens dienst doet als bezoekerscentrum, is het perfecte startpunt voor een bezoek aan Heusden.

De gastvrouwen en -heren adviseren je graag om van je bezoek een
onvergetelijke ervaring te maken. Daarnaast is er een levensgrote maquette van de stad, is er een hoorspel, draait er een informatieve film en worden er archeologische opgravingen tentoongesteld.

Boek een molenbezoek, bezoek de kasteelruïne, wandel door de Heemtuin,
struin langs de vele kunstateliers of neem een kijkje bij Het Gouverneurshuis, gevestigd in een adembenemend monument uit 1592.

In dit museum vind je een kerncollectie en exposities. De kerncollectie bestaat uit historische objecten die de geschiedenis van het Land van Heusden en
Altena weerspiegelen.

Van antiek tot modern
Heusden is een heerlijke plek om te winkelen. Wandel door de straten van het historische Heusden en word uitgenodigd door de prachtige ambachtelijke en moderne winkels om binnen te stappen en rond te snuffelen naar bijzondere vondsten. Of je nu op zoek bent naar mode,
accessoires, boeken of ouderwets snoepgoed, er is voor ieder wat wils.

Ter water
Voor liefhebbers van watersport is Heusden een waar paradijs. Met een ruime jachthaven biedt de stad volop mogelijkheden om te varen, zeilen of gewoon te ontspannen aan het water. Ook zijn er rondvaarten te boeken. De Maas nodigt je uit om haar schoonheid te verkennen.

Culinair verwend worden

Ook culinair genot staat hoog in het vaandel in Heusden. Op de Vismarkt word je omringd door verleidelijke geuren en proef je de lokale specialiteiten in bourgondische restaurants. De stad herbergt toprestaurants waar je kunt genieten van heerlijke gerechten bereid door getalenteerde chefs.

Op de vele gezellige terrassen kun je neerstrijken voor een verfrissend drankje terwijl je geniet van pittoreske uitzichten.

AANKOMENDE EVENEMENTEN

De Lach Wandeling Heusden

Heusden

Dé ludieke rondleiding door het pittoreske vestingstadje aan de Maas. Op de mooiste plekjes van Heusden Vesting houden we stil […]

Kinderrondleiding kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen Kasteellaan 1

Een rondleiding speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders door kasteel Ammersoyen. De kinderen mogen zich eerst verkleden tot jonkvrouw of […]

Kinderrondleiding kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen Kasteellaan 1

Een rondleiding speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders door kasteel Ammersoyen. De kinderen mogen zich eerst verkleden tot jonkvrouw of […]

Vestingsteden