Vestingstad Bredevoort
In de 10e eeuw was Bredevoort slechts een karrenspoor door het moeras, een brede voorde. Een heel druk karrenspoor, dat wel, want het lag op de handelsroute van Duitsland naar Zutphen. Bredevoort ontwikkelde zich daarom snel. Het werd een belangrijke vestingstad, met eigen wetten en rechtspraak. De Heerlyckheid Bredevoort is in de 21e eeuw nog steeds een charmant stadje, met eeuwenoude huizen die amper zijn veranderd.
GESCHIEDENIS
De historie van Bredevoort gaat een hele lange tijd terug. De eerste schriftelijke vermelding van een Bredevoortse burcht stamt namelijk al uit 1188. Een goederenlijst van het Bisdom Keulen vermeldt ‘Castri de bredevurt’. In deze tijd was Bredevoort niets meer dan een begaanbare doorgang; een karrenspoor te midden van een vrij ondoordringbaar moeras. Maar wel een zeer belangrijke doorgang. Bredevoort lag namelijk op de belangrijke handelsroute van Bocholt (Duitsland) naar Zutphen.
Bredevoort ontwikkelde zich in 13e en 14e eeuw verder en werd in deze periode een belangrijke vestingstad. In 1350 kreeg Bredevoort muntrecht en in 1388 zelfs officieel stadsrechten en is er voor het eerst sprake van de stad Bredevoort: ‘onse borch, huys ende stat tot Brederuoert’.
Tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648) raakt Bredevoort betrokken bij de gevechten tussen de Staatse en Spaanse troepen en wordt het meerdere malen belegerd en veroverd. Na het beleg van Maurits van Nassau (de latere Prins van Oranje) in 1597 wordt een sterk Staats garnizoen in het stadje gelegerd. De band met het Nederlandse Koningshuis is door de loop der tijd onverminderd sterk gebleven; Koning Willem Alexander draagt nog steeds de officiële titel “Heer van Bredevoort”.
Garnizoenstad Bredevoort wordt onderdeel van de oostelijke verdedigingslinie en zodoende werden plannen gemaakt om de stad te versterken. De Vesting werd versterkt en vergroot; een brede gracht werd aangelegd rondom de zes bastions: Vreesniet, Treurniet, Onversaegt, Welgemoed, Stoltenberg en Ossenkop.
Op 12 juli 1646 treft de bliksem één van de torens van de burcht, waardoor het opgeslagen buskruit ontploft. Maar liefst 40 personen komen om tijdens deze Kruittorenramp. Waarschijnlijk was deze ontploffing voor de in Bredevoort geboren Hendrickje Stoffels aanleiding om haar geluk in Amsterdam te gaan zoeken bij Rembrandt.
Na de Vrede van Münster krijgt het onderhouden van de vestingwerken minder prioriteit. Met de komst van de Fransen in 1795 worden er bestuurlijke veranderingen doorgevoerd waardoor Bredevoort geen bestuurscentrum meer is. Het ambt Bredevoort wordt opgedeeld. Toch was het daarmee niet gedaan met de bedrijvigheid in Bredevoort. Een mooi voorbeeld is Bredevoort Boekenstad!
BREDEVOORT VANDAAG
Nog altijd is de historie zichtbaar in Heerlyckheid Bredevoort. Wandel bijvoorbeeld door Vestingpark St. Bernardus, een prachtig park op de ooit afgegraven verdedigingswallen van Bredevoort. Door het park werd een “zwevend” betonnen pad van ruim twee meter breed aangelegd, wat de verbinding tussen de voormalige bastions Vreesniet en Treurniet vormt. Het pad volgt de contouren van de vroegere stadswal. Vanuit het park heb je goed uitzicht over de gracht en het Schootsveld.
Op een van de andere zes bastions, Welgemoed, staat de molen Prins van Oranje. Dit is een waldkorenmolen welke in 1870 werd gebouwd, nadat de originele molen twee jaar eerder afbrandde.
Ook kunst- en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Bredevoort. In een sfeervolle ambiance kan een bezoek worden gebracht aan verschillende kunstateliers, exposities en lezingen in de Koppelkerk, boekenmarkten of diverse concerten die op verschillende mooie locaties in Bredevoort worden georganiseerd.
Daarnaast zijn er in Bredevoort diverse ambachten vertegenwoordigd. Neem een kijkje in de molen “Prins van Oranje”, kijk rond en proef het bier van de Borghman of bekijk de beelden van Thorvald Dudok van Heel die door Bredevoort staan. Ook een aantal niet alledaagse ambachtslieden als een handboekbinder, goudsmid, klokkenmaker en glas-in-lood glazenier kunt u aan het werk zien in hun atelier.
En natuurlijk zijn er veel boeken te vinden in Bredevoort – het stadje is al 25 jaar Nationale Boekenstad. In het historische centrum zijn diverse antiquariaten, boekhandels en honesty bookshops. Vooral deze laatste trekken vele bezoekers en toeristen; de bookshops laten zich ook graag fotograferen. Daarnaast worden er regelmatig boekenmarkten georganiseerd.
EVENEMENTEN IN BREDEVOORT
Het middeleeuwse stadje Bredevoort verandert dit jaar op 27, 28 en 29 september opnieuw in een betoverend sprookje tijdens het jaarlijkse evenement ‘Bredevoort Schittert’. Met duizenden waxinelichtjes en schitterende lichttaferelen brengt het evenement bezoekers in een magische sfeer. Dit jaar staat alles in het teken van het thema ‘Laat je betoveren!’.
Meer informatie vindt u op:
Bredevoort Schittert brengt u dit jaar in magische sferen
ETEN, DRINKEN EN OVERNACHTEN
Met tal van horeca en diverse overnachtingsmogelijkheden is Bredevoort bij uitstek geschikt voor een gezellig verblijf. Geniet van een drankje of rondleiding bij de lokale bierbrouwerij of bezoek eens één van de sfeervolle horecagelegenheden in het historische centrum. De restaurantjes aan het rustieke marktplein hebben mooie terrassen waar u kunt bijkomen van een wandeling of fietstocht. Overnachten kan van een boutiquehotel, tot kleinschalig B&B. Maar talloze campings, vakantiehuizen en groepsaccommodaties zijn in en rondom het stadje te vinden.
Op vvvbredevoort.nl vindt u een overzicht.
WANDELEN EN FIETSEN
Ook het buitengebied rond Bredevoort is een prachtig stukje Nederland. Het is er heerlijk fietsen en wandelen op adembenemende routes door het coulisselandschap. Tijdens je tocht geniet je in alle rust van het gevarieerde uitzicht met boerderijen en bijzondere landgoederen, molens, (thee)tuinen en zelfs wijngaarden. Niet voor niets is de omgeving hier uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Bovendien vind je er de Slingeplas, een meer waar het ’s zomers heerlijk recreëren is.
Noordelijk van het stadje is het Schootsveld te vinden. Dit is een open terrein van weiden wat historisch gezien bij een Vestingstad hoort. Op dit terrein zijn diverse wandelpaden aangelegd. Een ‘rondje om te gracht’ is zo gemaakt!
AANKOMENDE EVENEMENTEN
Expositie “Assemblages” – Wanda Janota in de Kopelkerk Bredevoort
Bredevoort Bredevoort, NederlandBredevoort – Deze herfst exposeert de uit Oss afkomstige kunstenaar Wanda Janota met haar ‘assemblages’: werk dat ontstaat uit verschillende […]
Expositie “Flora en Fauna” in Koppelkerk Bredevoort
Bredevoort Bredevoort, NederlandKunst- en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Bredevoort. In een sfeervolle ambiance kan een bezoek worden gebracht aan verschillende […]
Fietsroute Aaltenroute Bredevoort, & Aalten
Bredevoort Bredevoort, NederlandBeschrijving De Aaltenroute voert via verschillende buurtschappen letterlijk rond Aalten. Het gebied is rijkelijk bedeeld met natuurschoon, het coulisselandschap biedt […]
Fietstocht: Vestingstad Bredevoort Dinxperlo
Bredevoort Bredevoort, NederlandBredevoort, Aalten, Dinxperlo, Lintelo, & Barlo Beschrijving Op Pad Met je rug naar de VVV fiets je om de kerk linksaf de Raadhuisstraat in. […]
Museum Koppelkerk Bredevoort
Bredevoort Bredevoort, NederlandEen voormalige kerk omgetoverd tot een baken voor kunst, boeken en verdieping. Kom cultuur snuiven in het middeleeuwse stadje Bredevoort! […]
Kerstmarkt Bredevoort
Bredevoort Bredevoort, NederlandDit jaar is de Kerstmarkt op zaterdag 14 december van 13.00 tot 18.00 uur. Dit zal onze derde editie zijn en […]
BEZIENSWAARDIGHEDEN
Wat te doen in Bredevoort?
Om Bredevoort en haar historie écht te leren kennen, boek je natuurlijk een rondleiding met gids. Bij de VVV heb je de keuze uit meerdere gidswandelingen. Zo kun je op pad met Prins Maurits of Hendrickje Stoffels, maar je kunt je ook laten leiden door de stadsgids of literaire gids. Ze laten je alle bijzondere plekken van Bredevoort zien en vertellen de mooiste verhalen.
Voor meer informatie kunt u terecht op: