Vestingstad Muiden

Verken Forteiland Pampus, bezoek het eeuwenoude kasteel Rijksmuseum Muiderslot en fiets de fortenlandroute. Muiden ligt op het scharnierpunt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Beleef de gezellige vestingstad met een wandeling door de haven vol traditionele zeilschepen en neem plaats op een terrasje met uitzicht op de Groote Zeesluis. Muiden zit bomvol verrassingen.

GESCHIEDENIS

Al in de negende eeuw begint de geschiedenis van Muiden. Er werd langs de oevers van de Vecht gevochten tegen het water.

In 1297 verkreeg de vesting Muiden al stadsrechten en vormde het begin van de Hollandse Waterlinie met de zee- en inundatiesluizen in de monding van de Vecht.

Samen met de vestingsteden Naarden en Weesp vervulde vestingstad Muiden een belangrijke rol als voorpost van Amsterdam binnen de Hollandse Waterlinies.

De eerste verdedigingswerken van Muiden dateren uit de eerste helft van de 15e eeuw. In 1590 werden de muren vervangen door aarden wallen met bastions en kreeg ook het Muiderslot een eigen omwalling waarbij de voorburcht van het slot wegens ruimtegebrek moest worden gesloopt. Als reactie op de ontwikkelingen op het gebied van oorlogsvoering, werd na de Frans-Duitse Oorlog in 1870-1871 de vesting weer gemoderniseerd. Het tracé van de vestingwal werd veranderd en er werden een aantal bakstenen, bomvrije, onderkomens geplaatst. Markante voorbeelden hiervan zijn de kazerne aan het Vestingplein, het Muizenfort (foto: Peter Saal) en de holle beer.

Muiden maakte deel uit van de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie. Vanaf 9 januari 1901 behoorde Muiden tot de Stelling van Amsterdam.  Het forteiland Pampus, gelegen binnen de gemeente Muiden, gebouwd in 1887-1897, was bestemd om samen met het Vuurtoreneiland en de batterij bij de Diemer Zeedijk de ingang van het IJ te beschermen.

Bekijk de evenementen

WANDELEN EN FIETSEN IN MUIDEN

Fiets door de bossen van Natuurmonumenten, over uitgestrekte heidevelden in het Goois Natuurreservaat, langs historische molens en buitenplaatsen aan de Vecht of volg de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De grote diversiteit in natuur, afgewisseld door monumentale bouwwerken en romantische tuinen is wat Gooi & Vecht zo bijzonder maakt. Ervaar het zelf en laat je verrassen. Meer informatie vindt u op:

https://www.visitgooivecht.nl/nl/zien-doen/fietsen

Liever wandelen?

Sportief doorstappen op het historische Voetstappenpad of ontspannen dwalen over de ‘s-Gravelandse buitenplaatsen. Gooi & Vecht is een prachtig gebied om te wandelen met veel bewegwijzerde routes door het bos en over de heide. Vanaf de Toeristische Overstappunten (TOP’s) verspreid door de regio pak je gemakkelijk een van de vele wandelroutes op, waardoor je iedere keer iets nieuws ontdekt.

We bieden een drietal aanbevolen routes aan. Liever zelf een route bepalen? Je vindt het hier op:

https://www.visitgooivecht.nl/nl/zien-doen/wandelen

AANKOMENDE EVENEMENTEN

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Bezoek het eeuwenoude kasteel Rijksmuseum Muiderslot. Het is een van de bekendste kastelen van Nederland Muiderslot: ook wel bekend als Amsterdam Castle Muiderslot. Het vierkante kasteel met kenmerkende ronde hoektorens en slotgracht werd kort na 1285 gesticht door Floris V. en van 1895-1910 gerestaureerd. De inrichting van het kasteel belicht vooral de 17e eeuw, de periode waarin dichter, schrijver en historicus P.C. Hooft het kasteel bewoonde.

Neem een boot naar Forteiland Pampus. Midden in het IJmeer ligt de parel van de Hollandse Waterlinies: Forteiland Pampus. Het eiland Pampus staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is een bijzondere bestemming voor jong en oud.

Ga terug in de tijd en vaar met de Pampus veerboot vanuit Muiden of Amsterdam IJburg naar het historische eiland. Dwaal vrij rond over het onbewoonde Forteiland of laat je leiden door een van de enthousiaste gidsen. Ga op pad met een geheime sleutel en herbeleef de geschiedenis met de nieuwste multimediasnufjes en interactieve games.

Op Pampus is het museumfort met de attracties te bezichtigen. In het Pampus Paviljoen is het goed toeven en opwarmen, als de zon schijnt kun je genieten van een echt Pampus biertje op een van de zitzakken met uitzicht over het Gooimeer.

Wandel over de vernieuwde vestingwallen van onze vestingstad Muiden.

Beleef de gezellige vestingstad vanaf een terrasje met uitzicht op de haven vol traditionele zeilschepen en de Groote Zeesluis. (foto: Sander Enderink)

VERBLIJFSMOGELIJKHEDEN

B&B De 2e Kamer
www.bbdetweedekamer.nl

B&B De Baptist
www.debaptistmegen.nl

Recreatie- en familieverblijf De Maasgaarde www.demaasgaarde.nl

B&B Bosman
www.bedandbreakfastbosman.nl

tHuis in Haren
www.thuisinharen.nl

Het Voorhuis
www.macharen.com

Bij Ons Groepsaccommodatie
www.bijonsgroepsaccommodatie.nl

B&B De Oude Pastorie
www.deoudepastoriemacharen.nl

B&B Appeltern
www.bedandbreakfastappeltern.nl

‘t Megens Veerhuis.
www.megenscheveerhuis.nl

Minicamping De Maasakker
www.campingdemaasakker.nl

Vakantiepark Herperduin.
www.herperduin.nl

Camping de Maasterp
www.maasterp.nl

De Brug
www.camping-debrug.nl

De Pollepel
www.ncc.nl

Het Groene Eiland
www.hetgroeneeiland.nl

Campingpark het Molenstrand.
www.molenstrand.nl

Kampeerboerderij St. Laurenshoeve
www.laurenshoeve.nl

Cafetaria en IJssalon de Nozems
cafetaria.denozems.nl

Minicamping Tuincamping Megen
www.tuin-camping-megen.com

Vestingsteden