Vestingstad  Naarden

Precies 351 jaar geleden werd Nederland, dat toen Republiek der Nederlanden heette, veroverd door de Fransen. Een jaar lang werd Naarden bezet. Maar prins Willem III liet het er niet bij zitten en deed meerdere pogingen om de vesting uit handen van de bezetter te bevrijden.

Koning Lodewijk XIV was woedend op de Nederlanders. Hij vond ze maar verwaand en arrogant, dus Nederland moest vernietigd worden. De Franse koning kwam Naarden tegen op zijn weg naar Amsterdam. Terwijl de vestingstad was ontworpen voor oorlogsvoering, gaven ze zich gelijk over. Meer dan een jaar wordt Naarden bezet door de Fransen. Maar dan, in september 1673 denkt prins Willem III dat zijn leger sterk genoeg is om Naarden te heroveren. De veldslag die dan volgt, duurt maar liefst acht dagen.

GESCHIEDENIS

In 1350 werd Naarden gesticht door de graaf van Holland. Door de strategische ligging werd de stad ingericht als vesting met stadswallen, torens en poorten. De Grote Kerk vormde vanaf ca. 1479 het bruisende hart van de vesting, een belangrijk herkenningspunt tussen land en water.

Tussen 1673 en 1685 werden de vestingwerken van Naarden uitgebouwd die deze stad haar karakteristieke stervorm hebben gegeven. Het werd onderdeel van de Hollandse Waterlinies. De gronden om de vesting heen werden afgegraven, zodat het land lager lag kwam te liggen en dus gemakkelijker onder water te zetten (inunderen) was.

Bekijk de evenementen
6.-Prent-van-de-moordpartij-die-de-Spanjaarden-in-Naarden-aanrichtten.-Collectie-Nederlands-Vestingmuseum

NAARDEN VANDAAG

Naarden-Vesting is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland en heeft als onderdeel van de Hollandse Waterlinies de status van UNESCO Werelderfgoed. De stad is beroemd om zijn stervorm die het ontleent aan de zes bastions en is uniek in Europa door zijn dubbele stelsel van wallen en grachten. Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort. Op het buitenterrein en in de kazematten van deze 17e eeuwse erfgoedlocatie ontdek je het verhaal van Naarden-Vesting in de geschiedenis van Nederland.

Loop door de smalle beklinkerde straatjes van dit pittoreske stadje en over de groene vestingwallen, leer over het bewogen verleden in het Nederlands Vestingmuseum en vaar door de vestinggracht. Stap even binnen bij de Gele Loods voor een kickstart van je bezoek, want hier vind je een mooi bezoekerscentrum met tentoonstelling en de VVV.

Voor een klein stadje heeft Naarden bijzonder veel te bieden. Hippe koffietentjes, hoogwaardige restaurants, bijzondere fashionboetiekjes en delicatessenzaakjes, meerdere musea en een aantal niet te missen bezienswaardigheden.

EVENEMENTEN IN NAARDEN

Weekend van het Verdedigingserfgoed in Naarden op zaterdag 20 en 21 april 2024.

Meer informatie vindt u op: https://www.ontdekgooisemeren.nl/nl/evenementen/1317805247/weekend-van-het-verdedigingserfgoed-in-naarden

Schuttersdagen bij het Nederlands Vestingmuseum op elke derde zondag van de maand.

Meer informatie vindt u op:

https://www.ontdekgooisemeren.nl/nl/evenementen/3916310004/schuttersdag-vestingmuseum

 

UITGAANSGELEGENHEDEN
Het ideale avondje uit is voor iedereen anders. De een duikt met vrienden de kroeg in, een ander danst het liefst tot in de late uurtjes. Samen genieten van een goede film, cabaret of van een lekkere maaltijd. Hoe jouw ideale avond uit er ook uitziet, Gooise Meren heeft vele mogelijkheden. De actuele evenementenkalender vindt u op https://www.ontdekgooisemeren.nl/nl/ontspannen-lifestyle/uitgaan

RESTAURANTS
Binnen de vestingwallen, maar ook daarbuiten vindt u een bijzonder gevarieerd aanbod restaurants. Op https://www.ontdekgooisemeren.nl/nl/ontspannen-lifestyle/eten-drinken/restaurants-naardenwww.beleefbrielle.nl vindt u het actuele aanbod.

AANKOMENDE EVENEMENTEN

Vesting Citytour Naarden

Naarden

Vesting Citytour: Een historische steptocht van ongeveer 6 km door de binnenstad en om de vestingmuren heen . De vesting […]

Back2history / GPS-speurtocht Naarden

Naarden

Back2history is een leuke speurtocht door de middeleeuwse Vestingstad Naarden. Je krijgt van ons een fotoboekje met unieke oude foto's […]

Speurtocht door de vesting Naarden (4+)

Naarden

Ontdek de geschiedenis van de vesting Naarden op een avontuurlijke en leerzame manier. Vanuit het bezoekerscentrum de Gele Loods starten […]

Grote Kerk Naarden open voor bezoek

Naarden

Altijd al Grote Kerk Naarden vanbinnen willen zien? Of wil je meer te weten komen over het beschilderde tongewelf -de […]

Torenbeklimming Naarden

Naarden

Klim onder begeleiding van een torengids van de Gele Loods naar het hoogste puntje van Naarden voor een weergaloos uitzicht […]

Bezoek het Stadhuis van Naarden

Naarden

Boek een rondleiding via de Gele Loods en bezoek het oude Stadhuis van Naarden, een prachtig voorbeeld van Hollandse Renaissancestijl […]

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Grote Kerk Naarden
Zo vind je er de imposante Grote of Sint Vituskerk, die onder meer bekend staat vanwege zijn unieke plafondbeschilderingen. Boek een rondleiding en klim naar de top van de kerktoren of check de UITagenda, want er zijn regelmatig concerten, tentoonstellingen en beurzen in de kerk. De opvoering van de Matthäus Passion in de Grote Kerk Naarden is al ruim 100 jaar een traditie.

Stadhuis
Het stadhuis uit 1601 is schitterend bewaard gebleven en is een typisch voorbeeld van Hollandse Renaissancebouw. Ook het Burgerweeshuis is een bezoekje waard. is een karakteristiek middeleeuws pleintje in het oude centrum, waar vijf straten bij elkaar komen. In het midden van het plein staat een pomp uit het jaar 1590. Ook anno nu is het plein een geliefde ontmoetingsplek.

Musea
Daarnaast vind je in de vesting diverse musea, van het Nederlands Vestingmuseum tot het Comeniusmuseum en het Weegschaalmuseum.

Naardermeer
Zin om de natuur in te gaan? Naast de vesting vind je het Naardermeer, het eerste natuurmonument van Nederland! Je kunt hier prachtig wandelen en fietsen. Je kunt ook meevaren met een fluisterboot op het Naardermeer.

Vestinggrachten

Bekijk de Vesting Naarden vanaf het water en leer meer over het roemruchte verleden van de mooiste en best bewaarde vestingstad van West-Europa. Er zijn dagelijkse vaarten in klassieke schepen over het noordelijk deel van de vestinggrachten.

Download hier de stadsgids

Vestingsteden