Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

1 april viering Brielle

1 april 09:00 - 23:30

Op 1 april 1572 werd Brielle bevrijd door de Watergeuzen onder leiding van Lumey en Blois van Treslong. Het is de eerste vrije stad in wat nu Nederland is. Vandaar haar wapenspreuk: “Libertatis Primitiae” (Eersteling der Vrijheid). Alva, generaal van de Spanjaarden, verloor op 6 april 1572 ook Vlissingen.

Hierna volgden steeds meer steden die veroverd werden door de Geuzen of zelf in opstand kwamen. Twaalf ervan kwamen bijeen op de eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht op 19 juli 1572. De bevrijding van Brielle is een historische gebeurtenis van nationale betekenis.

Jaarlijks wordt 1 april uitbundig in Brielle gevierd onder leiding van de 1 aprilvereniging. Tijdens deze viering worden de gebeurtenissen van de bevrijding nagespeeld door honderden Briellenaren (zowel Geuzen als Spanjaarden) en ontbreekt uiteraard het Geuzenschip “De Prince Admirael” niet. Een ware belevenis voor elke toeschouwer!

Ook is er een kranslegging bij het 1 april monument en zijn de bewoners in historische kledij in historische sfeer, er zijn straatgroepen, muziek, geuzenbier en nog veel meer….

De avond ervoor is de “kalknacht” waarin Briellenaren de straat op gaan om -illegaal- met kalk en kwast ramen te voorzien van (grappige) leuzen.

Gegevens

Datum:
1 april
Tijd:
09:00 - 23:30
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://www.opvoorneputten.nl/agenda/1303820482/brielle-bevrijd

Locatie

Brielle
Markt 1
Brielle, 3231AH
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie