Vestingstad Hellevoetsluis

GESCHIEDENIS

Hellevoetsluis groeide na 1600 uit tot de belangrijkste oorlogshaven van Holland. De schepen van de Admiraliteit van Rotterdam werden hier schoongemaakt, hersteld en uitgerust.

In de loop der jaren ontwikkelde zich aan weerszijde van het Dok en de Haven een bescheiden dorp. Naar aanleiding van de Tweede Engelse Oorlog werden in 1665 de eerste verdedigingswerken aangelegd. Dertig jaar later werd begonnen aan een nieuw vestingstelsel, waarbij de marinehaven haar kenmerkende vorm kreeg die nog altijd herkenbaar is.

In de zeventiende eeuw werden bovendien het Landshuis, de hervormde kerk en de basis voor het admiraliteitsmagazijn gebouwd. Ondertussen hielden de bewoners van de omringende polders Nieuwenhoorn en Nieuw-Helvoet (ter bedijking uitgegeven in 1367 en 1394) zich voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt.

In 1830 werd dwars door de polder Nieuwenhoorn het Kanaal door Voorne gegraven, waarna Hellevoetsluis steeds meer de rol van voorhaven van Rotterdam bekleedde. Jaarlijks passeerden duizenden schepen de sluis, zodat ook in Hellevoetsluis een levendige handel ontstond en er voor de vele passanten het nodige vertier te vinden was.

Na de opening van de Nieuwe Waterweg begon de ondergang van Hellevoetsluis. Veel werk en bewoners verplaatsten zich naar Rotterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloopte de bezetter vrijwel alle woningen in het westelijk deel van de vesting. Decennialang leek Hellevoetsluis die klap niet te boven te kunnen komen.

Na een gemeentelijke herindeling, waarbij Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn in 1960 werden samengevoegd tot de gemeente Hellevoetsluis, kreeg de gemeente in 1976 echter de status van groeigemeente. Er werden grote wijken aangelegd en het aantal inwoners passeerde enkele jaren geleden de 40.000. Sinds de jaren negentig wordt steeds meer nadruk gelegd op de toeristische mogelijkheden die de haven van Hellevoetsluis voor watersporters biedt.

Bekijk de evenementen

HELLEVOETSLUIS VANDAAG

In 1220 kreeg deze plaats stadsrechten en daarmee is het de oudste stad van Nederland. Gelegen in een waterrijk gebied was het van oudsher een belangrijke handelsstad. Het rijke verleden is nog altijd goed te zien.

Hellevoetsluis is een maritieme vestingstad.

Hellevoetsluis was afgelopen eeuwen vooral legerplaats en marinehaven. Gebouwen die daar nog aan herinneren zijn de kazerne Fort Haerlem, een lange kustbatterij uit 1880, de opgeknapte bunkers gebouwd rondom de vesting, een kruittoren en de barakken in de vesting. Daarnaast was Hellevoetsluis van 1783 tot 1797 thuishaven van het linieschip de Delft.

Tot op de dag van vandaag bleef Hellevoetsluis een havenplaats, hoewel het zich nu richt op recreatie en niet meer op handel, transport en de marine.

Hellevoetsluis heeft een fijne, centrale ligging waardoor je vanuit hier in een mum van tijd op het strand bent en je kunt ook een uitstapje maken naar de nabijgelegen vestingstad Brielle.

EVENEMENTEN IN HELLEVOETSLUIS

AANKOMENDE EVENEMENTEN

Podwalk Stap in de IJzeren Eeuw Hellevoetsluis

Hellevoetsluis Molenstraat 23, Nederland

De Podwalk in Hellevoetsluis is een fascinerende audiotour die je meeneemt door de rijke geschiedenis van de stad, specifiek gericht […]

BEZIENSWAARDIGHEDEN

De vestingstad van Hellevoetsluis ademt geschiedenis. Aan de Koningskade vind je onder meer drie bijzondere schepen, waar het museumschip de Buffel er één van is. Op dit schip, dat vroeger werd ingezet om de Nederlandse kustwateren te verdedigen, kun je een leuke rondleiding krijgen.

In de Hellevoetse haven ligt het stenendroogdok van Jan Blanken, waarvan de bouw in 1798 startte; deze is uniek in zijn soort. Het werd tot begin jaren 70 gebruikt voor nieuwbouw en onderhoud van verschillende schepen. Hierna raakte het dok in verval, maar het is tegenwoordig in gerestaureerde toestand te bezichtigen samen met het Museum Droogdok Jan Blanken, vernoemd naar Jan Blanken die opzichter was tijdens de bouw van het droogdok.

Verdere gebouwen die aan het maritiem verleden van Hellevoetsluis herinneren zijn de vuurtoren bij de haven en het Fort Haerlem.

Daarnaast bevat de vesting twee musea, het Nationaal Brandweermuseum en de Oudheidskamer. Hellevoetsluis heeft twee korenmolens, een bewoonde molen De Hoop uit 1801 en de Zeezicht bij Nieuwenhoorn. Verder staat er in de vesting een watertoren uit 1896, die bewoond wordt en die ontworpen is door N. Biezeveld.

Vestingsteden