Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Open Monumentendag “Veere”

9 september, 2023 10:00 - 17:00

De VriendenLoterij Open Monumentendag

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Open Monumentendag 2023 zal plaatsvinden op zaterdag 9 en zondag 10 september, het thema is Levend Erfgoed. Immaterieel erfgoed, of ‘Levend Erfgoed’, zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven.

Stadhuis Veere

Dit laatgotische gebouw, ontworpen door Evert Spoorwater, heeft een gevel van gobertangersteen. Eeuwenlang werden de inwoners van Veere en omliggende dorpen vanuit het stadhuis bestuurd. In ‘De Vierschaar’, de ruimte waarin schout en schepenen tot 1881 recht spraken, is deze sfeer nog tastbaar.

Schilderijen en historische voorwerpen, waaronder de beroemde beker van Maximiliaan van Bourgondië, vormen een bewijs van de rijke bloeitijd van Veere. Sinds 1581 bestaat er een bijzondere relatie tussen het Huis van Oranje-Nassau en de stad Veere.

De oorspronkelijke beelden in de nissen uit 1517-1520 van Michiel Ywijnsz uit Mechelen, die op het stadhuis stonden, staan permanent in museum de Schotse Huizen op de Kaai. De replica’s van Wenkenbach uit 1933-1934 staan tijdelijk in de Grote Kerk.

Het Stadhuis is enkele jaren geleden volledig gerestaureerd en open voor het publiek. Het is een veel gebruikte trouwlocatie. Het stadhuis is onderdeel van museum Veere en is te bekijken met uitleg van gidsen bij het gebouw en de collectie

Markt 5, Veere

Locatie

Veere
Zeeland + Google Maps