Vestingstad Veere

Veere is een stad met historie. Talloze monumenten laten het rijke verleden van de stad zien. De bron van die rijkdom ligt in de stadshaven, die vroeger in directe verbinding stond met zee. Rond 1470 bereikte Veere de grootste bloei. In deze tijd werden de eerste vestingwerken, de Grote kerk en het stadhuis gebouwd. Deze monumenten kunt u nog steeds bewonderen. En al wandelend over de kleine keitjes langs de Schotse huizen aan de Kaai zijn de buitenlandse invloeden nog voelbaar! In historisch Veere lijkt de tijd stil te staan.

GESCHIEDENIS

Veere kreeg in 1358 het recht om een stadsmuur te bouwen. Een belangrijke rol in de ontwikkeling van Veere speelden de heren van Borselen. Wolfert VI trad in 1444 in het huwelijk met Mary Stuart, een prinses uit het Schotse koningshuis. Een waardevol contact, want hierdoor ontstond er een levendige handel tussen Schotland en Veere. De stad werd in 1541 stapelplaats voor Schotse wol. “In ruil daarvoor kregen de Schotten allerlei voorrechten en faciliteiten in de stad: ze beschikten bijvoorbeeld over een eigen Schots huis – eigenlijk twee huizen – en er werd bij de kerk een put geslagen voor schoon water.”  Tien procent van de inwoners van het stadje Veere waren toen ook Schots en legden verantwoording af aan een bestuurder, aangesteld door de Schotse koning.

Door vererving werd Maximiliaan van Bourgondië heer van Veere. Hij erfde ook het stapelrecht van de Schotse wol. Het portret van deze heer van Veere prijkt in de gevel van het in 1470 gestichte stadhuis. Wellicht uit erkentelijkheid voor het handelstalent van Maximiliaan van Bourgondië verhief Keizer Karel V Veere in 1555 tot markizaat. Deze titel ging in 1581 over op het Huis van Oranje. Daarom is de Nederlandse koning nog altijd markies van Veere en Vlissingen.

Veere werd in mei 1572 ingenomen door de watergeuzen. Het was Markies Maurits die de verdedigingswerken versterkte, waardoor het van een handels- naar een oorlogshaven veranderde. Deze twee gingen slecht samen. Want de kooplieden verdwenen, wat zorgde voor economisch verval.

In de 18e eeuw vestigden zich vissers in Veere. De bedrijvigheid in de haven stelde niet veel meer voor, maar de stad had nog altijd een strategische waarde. De vestingwerken van Veere werden in de Franse Tijd aangevuld door Napoleon met een tweede verdedigingsgordel.

Bekijk de evenementen

VEERE VANDAAG

Veere is een sfeervol, idyllisch stadje gelegen aan het Veerse Meer. Je vindt hier de geschiedenis letterlijk op straat. Dwalend door de stad ontdek je bijzondere gebouwen als de Grote Kerk en de Campveerse Toren. Verder zijn er regelmatig gezellige historische markten in de stad.

Winkels met leuke snuisterijen trekken je aandacht. Neem plaats bij een van de restaurants in Veere, geniet van een wandeling over de stadswallen of een fietstocht langs het Veerse Meer. Een bezoek aan of verblijf in Veere is in ieder seizoen een goed idee.

EVENEMENTEN IN VEERE

Van juni tot en met september is historisch Veere van binnen en van buiten te ontdekken. Museum Veere organiseert in samenwerking de Stichting Behoud Hoogaars vaartochten op het Veerse Meer. Aan boord van een authentiek zeilschip hoor je de wind, het ruisen van het water en is het schilderachtige silhouet van de stad te bewonderen. Meer informatie is te verkrijgen bij het Museum Veere:

https://museumveere.nl/vaartochten/

UITGAANSGELEGENHEDEN

https://www.cafedebiet.nl/

https://www.dewerf.nl/

https://www.hetverdronkenland.nl

RESTAURANTS EN OVERNACHTEN

Auberge de Campveerse Toren is één van de oudste Herbergen van Nederland. De Campveerse Toren is gebouwd als onderdeel van de vesting van Veere en al 5 eeuwen in gebruik als herberg.

De combinatie van een geweldig uitzicht over het Veerse Meer en de bedrijvigheid van de passerende jachten maken van de Campveerse Toren de ideale plek om te genieten en tot rust te komen.

https://www.campveersetoren.nl

AANKOMENDE EVENEMENTEN

Middelburg, Veere, Arnemuiden

Veere Zeeland

In de Gouden Eeuw werden Zeeuwse steden als Middelburg en Veere welvarend als internationale handelshavens. Amsterdam mocht dan de belangrijkste […]

Parelroute ‘Macht’ – Veere

Veere Zeeland

Parelroute 'Macht' - Veere Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je […]

Stadsontdekkingstocht Veere

Veere Zeeland

Ontdek de bijzondere sfeer van Veere, stad aan het Veerse Meer! De historische straten getuigen van een rijk verleden. Met […]

Schatten in en om Veere

Doordat de Veerse Wolfert VI van Borselen trouwde met de Schotse koningsdochter Mary Stuart, werd Veere een belangrijke plaats voor […]

Rondje Veerse Meer

Veere Zeeland

Veere, Vrouwenpolder, Kamperland Aardbeieneiland zal zijn naam niet voor niets hebben gekregen. Maar of er ook daadwerkelijk aardbeien te vinden […]

Kunstroute Veere

Veere Zeeland

Kunst in Veere. Kortweg KiV genoemd, is een kunstenaarscollectief van en voor kunstenaars met een bestuur dat onder anderen evenementen […]

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Museum Veere: het museum is gevestigd in twee prachtige historische gebouwen die de geschiedenis van Veere laten zien: de Schotse Huizen aan de Kaai en het monumentale stadhuis aan de Markt. Tot de collectie behoren onder meer de unieke 16e-eeuwse Stadhuisbeelden van Veere en de beroemde vergulde beker van Maximiliaan.

Schotse Huizen: Deze twee historische huizen zijn een herinnering aan de eeuwenlange handelsbetrekkingen tussen Veere en Schotland. Het linker huis heet ‘Het Lammeken’ en het rechterhuis staat bekend als ‘De Struys’. Beide huizen zijn in de laatgotische stijl gebouwd. Die handelsrelatie met Schotland valt nog steeds te zien wanneer je goed naar de gevel kijkt.

Stadhuis: Het stadhuis van Veere werd gebouwd tussen 1474 en 1517 op last van Hendrik IV van Borsele, door de Vlaamse bouwmeester Andries Keldermans (ca.1400-1481) Het is een laat gotisch gebouw met in de gevel beelden van de vier heren en drie vrouwen van Veere. Op de begane grond bevindt zich de “De Vierschaar”, hier werd tot 1811 recht gesproken door het stadsbestuur. Het stadhuis behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst van de Monumentenzorg.

 

Vestingsteden