Vestingstad Hulst

“Het was in eenen tsinxen daghe.” Met deze zin begint het middeleeuwse dierenepos “Van den vos Reynaerde”, dat in de 13e eeuw werd geschreven. Het verhaal handelt over de listige vos Reynaert, die met zijn sluwe streken de waarden en normen uit die tijd een hak zet. U zult zien dat Reynaert de vos nog steeds volop leeft in Hulst. Wandelend door of rond de vestingstad, merkt u dat allerlei straten en gebouwen een naam dragen uit het verhaal.

GESCHIEDENIS

Hulst is een eeuwenoude vestingstad. Helaas is er weinig bekend over het ontstaan van de stad. Wel is uit historische gegevens op te maken, dat de nederzetting omstreeks het jaar 1000 al bestond. De Vlaamse Graaf Philips heeft in 1180 Hulst handelsprivileges geschonken. Dit gaf tolvrijdom in Vlaanderen.

Voor het vervoer van goederen van en naar Hulst hoefde geen “wegenbelasting” te worden betaald en dat maakte de handel goedkoper. Deze voorrechten hebben een grote invloed gehad op de latere bloei van Hulst. Hulstenaren gingen zich bezighouden met zoutwinning en lakenhandel. Ze werden in deze periode bekend omdat ze ervaren ambachts- en handelslieden waren.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden de vestingwerken, zoals die nu nog rond de bebouwing liggen, aangelegd. De vesting-werken bestonden uit aarden wallen, bolwerken en ravelijnen en hebben een belangrijke rol gespeeld bij het verdedigen van de stad. Hulst werd in 1645 belegerd door Staatse troepen onder bevel van Frederik Hendrik, die de stad na 28 dagen veroverde. Aansluitend verbood het Staatse bewind handel op de Schelde richting Antwerpen.

Dit betekende dat de handel op Antwerpen en overig Vlaanderen nagenoeg stil kwam te liggen. Er brak voor Hulst een moeilijke periode aan. De haven die Hulst verbond met de Westerschelde slibde uiteindelijk dicht. Handel was nog wel mogelijk via de (water)wegen naar de haventjes aan de Schelde.

Door het deels stilvallen van het economisch leven in Hulst was er ook geen directe noodzaak tot sloop van de oude vestingwallen, zodat deze al ruim 350 jaar het silhouet van Hulst bepalen

Bekijk de evenementen

HULST VANDAAG

Een van de mooiste stadjes van Zeeuws Vlaanderen omringd door een binnen en buitenvest met in het hart de imposante Willibrordus basiliek. Met vele mogelijkheden op cultureel, sportief en actief gebied. Een flinke wandeling over de 3,5 km lange stadswallen of langs de monumenten en beelden in de vestingstad zelf. Niet voor niets is Hulst onlangs uitgeroepen tot één van de vijf mooiste vestingsteden van Nederland. Daarnaast is het goed toeven op de vele terrasjes en in de talrijke restaurants. Toeristisch Infopunt Inulst is in het nieuwe Museum Hulst in het ’s Landshuis in Hulst, waar u informatie over alle mogelijkheden in en rondom de vestingstad kunt inwinnen.

WINKELEN
Tal van winkels, in verschillende prijsklassen, huisvesten zowat alle merken die er te koop zijn, waardoor werkelijk ieder hier zijn of haar keuze kan maken. Opvallend veel winkels voor een kleine stad, waaronder ook veel speciaalzaken. Bovendien zijn de winkels ook iedere zondag geopend vanaf 13.00 uur tot 18.00 uur en brengen de Vlaamse buren massaal een bezoekje om te shoppen.

TOERISTISCHE ATTRACTIES IN EN OM HULST
Via het het toeristisch infopunt Inulst kunt u op maat gesneden stadswandelingen, torenbeklimmingen en cultuurwandelingen boeken, al dan niet aangevuld met een volledig menu (Culinaire Wandeling) of hapjes (de Tapas Trail). Voor de jeugd zijn er de Reynaert de Vos- en de Pagadderroutes, de Pagadder-app en de Slag om Dondervoort, om op een spannende manier de stad te ontdekken. Buiten de stad is een bezoek aan het unieke 3200 ha groot buitendijks natuurgebied “Het Verdronken Land van Saeftinghe” zeer de moeite waard.

WAT TE DOEN IN HULST

PAGADDERS
Duik in de rijke geschiedenis van Hulst met de Pagadders. Deze Spaanse soldaatjes staan verspreid in de binnenstad en vertellen je alles over een spannende periode in de geschiedenis van onze mooie Vestingstad. Het verhaal van de Pagadders begint op de website: www.inulst.nl/zien-en-doen/pagadders

DE VINDPLAATS Wat vinden we er?
De Vindplaats op het Brederodebolwerk – achter de Bollewerckpoort – is een bijzondere speel- en ontmoetingsplek voor kinderen. De Vindplaats is als het ware een plek waar archeologische vondsten bovengronds zijn gehaald. De kinderen beleven er al spelend onderdelen van de historie van Hulst. Geen standaard toestellen uit een catalogus. Alle onderdelen van de Vindplaats zijn stuk voor stuk speciaal voor dit project gemaakt.

UITGAANSGELEGENHEDEN
De vele gezellige cafés op diverse plaatsen in de stad hebben veelal verwarmde terrassen. Nog niet zo lang geleden stonden de terrassen aan de Grote Markt in de TOP 10 van de ANWB. Sedert 2012 is de oude haven terug hersteld en is de Bierkaai een uitgelezen plaats om even lekker op adem te komen bij de talrijke restaurants, cafés en de bioscoop. Hulst Vestingstad biedt verder theater, concerten en tal van jaarlijks terugkerende evenementen, die allen terug te vinden zijn op de evenementenkalender op www.inulst.nl/evenementen

FIETSEN EN WANDELEN
Bij het Toeristisch Infopunt Inulst zijn een aantal mooie wandelingen verkrijgbaar, waarmee de Vestingstad door de bezoekers zelf te ontdekken is. Speciaal voor kinderen zijn er leuke themaroutes beschikbaar, waarmee kinderen op ongedwongen en speelse manier wegwijs worden gemaakt met de cultuur en de geschiedenis van Hulst. Tevens is er een wandelnetwerk aangelegd waarmee een eigen route langs knooppunten kan worden uitgestippeld om het buitengebied te ontdekken.

Fietsen doet u het beste in het wijdse en stille polderlandschap buiten de stad. Rust, ruimte en afwezigheid van hinderlijk autoverkeer zijn hier de kenmerken. Men kan kiezen uit themaroutes of zelf een route uitstippelen via het fietsknooppuntensysteem. Fietshuur gaat via het Toeristisch Infopunt Inulst (bij een plaatselijke rijwielhandel).

AANKOMENDE EVENEMENTEN

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het stadhuis dateert uit 1526-1534 en beschikt over fraaie kunstvoorwerpen. Bij de restauratie van het Gouveneurshuis, aan de Grote Markt is veel geld gestoken in het behoud van de mooie voorgevel.

De Basiliek van de H. Willibrordus is omstreeks 1200 gebouwd en werd tussen 1460 en 1533 uitgebouwd tot een stijlvol monument in Brabantse Gotiek. In de loop der eeuwen hebben verschillende “bekroningen” de toren bedekt. De laatste spits dateert van na WO-II en is een moderne betonnen constructie. De basiliek is uitgeroepen tot de mooiste kerk van Nederland.

De Keldermanspoort (de officiële benaming is Bollewerckpoort) is in 1506 gebouwd en ligt aan de noordzijde van de vesting. De poort had een dubbele werking als land- en waterpoort en wordt daarom ook wel Dobbele Poort genoemd.

Hulst kende in het verleden diverse markten. Op de Vismarkt, waar vroeger de haven was gesitueerd, werd de vis verhandeld. Verder zijn aanwezig de Houtmarkt, de Paardenmarkt, de Beestenmarkt. Op de Grote Markt vindt op maandag al sinds jaar en dag de weekmarkt plaats.

Eveneens in de Steenstraat is het ’s Landshuis gelegen. Het onderkelderde pand dateert uit 1665 en is voorzien van een statige gevel met stoepbordes en ijzeren bordeshek. In het portiek zijn de wapens van Hulst en de Generaliteit te zien. Vanaf de middeleeuwen tot in de Franse tijd was dit het regerings- en gerechtsgebouw van de magistraat van Hulster Ambacht. Sinds april 2002 is het pand eigendom van de gemeente Hulst.

Medio mei 2022 opent het nieuw Museum Hulst in ‘s-Landshuis. Het museum telt 9 kamers waarin de geschiedenis van Hulst op een moderne wijze in beeld wordt gebracht. Tevens zijn er twee belangrijke schilderijen van Jacob Jordaens en Cornelis de Vos te bewonderen. www.museumhulst.nl. Ook is op dit adres het
infopunt gehuisvest.

Hulst is van oudsher een handelsstad. Er waren diverse markten en er was ook een binnenhaven gelegen aan de Bierkaai/Vismarkt met een vaarroute naar de Westerschelde. Sinds 2012 is het water opnieuw de stad in gebracht. Het gebied heet nu De Nieuwe Bierkaai.

RESTAURANTS

Restaurant Het Bonte Hert
Restaurant De Korenbeurs
Italiaans Restaurant La Luna Rossa
Restaurant Napoleon
Brasserie Léon
Captains Coffee
Brasserie Oud Hulst
Brasserie Truffino
Grieks Restaurant Rhodos
Lunchcafé ‘t Raedthuys
Koffiebar de Beleving
‘t Broodjesatelier
Sassies Tea&Loungeroom
Restaurant State
The Schuur
What Els Lunch & Lekkers

Chinees Restaurant Mulan
Tong AH
Chinees Restaurant Paradijs
Shing Shang Sushi
Eetcafé de Wal
Bistro De Vest
Bally’s Diner
Bistrot En Passant
Restaurant Pizzeria Méditerranée
Kings Theatercafé
‘t Perronneke
Sassies IJs&Lunchroom
Ferm Bistrot
Oscars Kitchen
Wijnbar Rosé M

Voor een gedetailleerd overzicht van alle horeca in de gemeente Hulst: www.inulst.nl/lekkers-en-logeren

Download hier de stadsgids

Vestingsteden