Vestingstad Megen

Wat Megen te bieden heeft aan haar bezoekers is vooral rust, en authentieke schoonheid. Men komt er tot zichzelf en raakt betoverd door al dat moois dat bewaard is gebleven. Voor een bezoek aan een terras of uitstekende maaltijd kan men terecht in de  Torenstraat, bij de bekende restaurants “Op de Poort” en “Den Uiver”. Overnachten is mogelijk naar keuze bij meerdere B&B’s, twee uitstekend uitgeruste groepsaccommodaties of een landelijke camping. Voor neen wandeling door het stadje is o.a. informatie bij de Toeristische Informatiecentrum Megen ter beschikking die u als gids langs de vele monumentjes leidt.

GESCHIEDENIS

Vanaf 2000 voor Christus is het gebied rond de Maas bewoond geweest. De Kelten vestigden zich op de zandkoppen en oeverwallen, in de buurt van de vruchtbare rivierklei. Ook de Romeinen hebben een tijdje in Megen en omliggende dorpen gehuisd. De plaatsnaam ‘Megen’ is waarschijnlijk afgeleid va het Romaanse  woord “Magus”, wat veld, plaats of stad betekent. Het zou echter ook van het woord Magos kunnen komen, wat ‘doorwaadbare plaats’ betekent. Megen was de ‘Hoofdstad’ van het Graafschap Megen en werd voor het eerst genoemd in 721 NC (‘Meginus’). Rond 800 NC bestond het stadje Megen uit 44 huizen, een kasteel van de graaf in Megen en een klooster in Teefelen.

Bij het Graafschap hoorden Haren, Macharen en Teeffelen. Het
Graafschap werd voor het eerst vermeld in 1145 in een geschrift over de eerste Graaf van Megen, Graaf Allardus. De stadsrechten werden door Willem Dicbier op 8 januari 1357 aan Megen gegeven. Men mocht onder andere tol gaan heffen. In het tweede deel van de 14e eeuw werden de vestingwerken gebouwd waarvan de nog bestaande gevangentoren een restant is. Jacob van Deventer kreeg in 1558 van Philips de opdracht om de vestingsteden in kaart te brengen en het karakteristieke stratenpatroon, zoals hij dat heeft vastgelegd, is volledig bewaard gebleven.

1810: Drie gemeenten Megen, Haren en Macharen. Teeffelen vormde samen met Oyen een andere gemeente. 1820: Eén gemeente: Megen wordt samengevoegd met de gemeenten Haren en Macharen tot Megen c.a. (cumannexis; ‘wat er bij hoort’). Het graafschap Megen hield in 1795 met de komst van de Fransen op met zelfstandig te bestaan en werd een deel van het Koninkrijk der Nederlanden. In 1814 werd Frankrijk verdreven. Na jaren een zelfstandige gemeente geweest te zijn werd Megen in 1994 onderdeel van de gemeente Oss. Met name aan de aanwezigheid van het Franciscanenklooster en het Clarissenklooster heeft Megen in het verleden een belangrijke functie als handels- en ontmoetingspunt ontleend. Terecht wordt dan ook Megen vaak vernoemd als het “Assisi aan de Maas”.

Bekijk de evenementen

WANDELEN EN FIETSEN IN MEGEN

In en om Megen heeft het Toeristisch Informatiecentrum Megen (TIM) een aantal prachtige wandelingen uitgezet variërend in lengte en ondergrond. Een bezoek aan Megen is in elk seizoen de moeite waard. Door de oude kern is een stadswandeling uitgezet. Lengte ongeveer 2 kilometer. De roerige geschiedenis vanaf de oertijd tot het heden worden op een beeldende wijze beschreven. Het Toeristisch Informatiecentrum Megen organiseert ook regelmatig struinwandelingen met een natuurgids door de prachtige natuur langs de Maas.

Onze ervaren gids neemt u mee langs een gevarieerd landschap en misschien ziet u zelfs een bever of een das. Bezoekers komen graag naar Megen voor een fietstocht over de dijken, langs de uiterwaarden van de Maas. Het uitzicht op ‘De Gouden Ham’, het recreatiegebied ten noorden van de Maas, is prachtig. Herpenduin en natuurgebied De Maashorst liggen op fietsafstand. Een verrassend landschap met prachtige bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen, weiden en kronkelbeekjes.

AANKOMENDE EVENEMENTEN

Rondleiding Hof van Lof

Megen

Het een presentatie wordt in het eerste uur uitleg gegeven over het ontstaan en de indeling van de tuin en […]

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Graaf de Brimeuplein: Graaf Charles de Brimeu leefde van 1524 tot 1572. Hij is nu vereeuwigd in een standbeeld op het naar hem genoemd plein. Hij behoorde tot het Huis Habsburg, en was ridder in de Orde van het Gulden Vlies.

De Gevangentoren is een restant van de vestingwerken uit de 2e helft van de 14e eeuw. Huisvest sinds enkele jaren weer een ooievaarspaartje. Ode aan de middenstand: Beeld ter herinnering aan de vroegere middenstand in Megen

Restaurant De Poort van Megen: een unieke locatie waar u culinair kunt genieten met Brabantse gastvrijheid Restaurant TITUS: waar de tafel klaar staat voor lunch of diner.

Kapel Broeder Everardus: Ook bekend als het Bruurke van Megen, de grafkapel van broeder Everardus Witte (1868-1950) waar menigeen zich tot hem wendt om zijn voorspraak in te roepen zoals dat gebeurde tijdens zijn leven.

Minderbroeders klooster St. Antonius van Padua: Franciscanenklooster gebouwd vanaf 1645 en nog steeds in gebruik en bewoond door de minderbroeders-Franciscanen. Zij hebben diverse activiteiten buitenshuis en bieden de gelegenheid aan gasten om zich terug te trekken en enige tijd mee te leven met de broeders. Ook een bezoek aan de ‘Hof van Lof’, de kloostertuin, is de moeite waard.

Acropolis: Volledig gerenoveerd en heeft opnieuw de uitstraling van het vroegere gymnasium. Het Toeristisch Informatiecentrum Megen (TIM) is in de Acropolis gehuisvest waar onder meer een maquette van de vesting Megen naar tekening van Jacob van Deventer te bewonderen valt.

Eveneens in de Steenstraat is het ’s Landshuis gelegen. Het onderkelderde pand dateert uit 1665 en is voorzien van een statige gevel met stoepbordes en ijzeren bordeshek. In het portiek zijn de wapens van Hulst en de Generaliteit te zien. Vanaf de middeleeuwen tot in de Franse tijd was dit het regerings- en gerechtsgebouw van de magistraat van Hulster Ambacht. Sinds april 2002 is het pand eigendom van de gemeente Hulst.

Medio mei 2022 opent het nieuw Museum Hulst in ‘s-Landshuis. Het museum telt 9 kamers waarin de geschiedenis van Hulst op een moderne wijze in beeld wordt gebracht. Tevens zijn er twee belangrijke schilderijen van Jacob Jordaens en Cornelis de Vos te bewonderen. www.museumhulst.nl. Ook is op dit adres het
infopunt gehuisvest.

Hulst is van oudsher een handelsstad. Er waren diverse markten en er was ook een binnenhaven gelegen aan de Bierkaai/Vismarkt met een vaarroute naar de Westerschelde. Sinds 2012 is het water opnieuw de stad in gebracht. Het gebied heet nu De Nieuwe Bierkaai.

VERBLIJFSMOGELIJKHEDEN

B&B De 2e Kamer
www.bbdetweedekamer.nl

B&B De Baptist
www.debaptistmegen.nl

Recreatie- en familieverblijf De Maasgaarde www.demaasgaarde.nl

B&B Bosman
www.bedandbreakfastbosman.nl

tHuis in Haren
www.thuisinharen.nl

Het Voorhuis
www.macharen.com

Bij Ons Groepsaccommodatie
www.bijonsgroepsaccommodatie.nl

B&B De Oude Pastorie
www.deoudepastoriemacharen.nl

B&B Appeltern
www.bedandbreakfastappeltern.nl

‘t Megens Veerhuis.
www.megenscheveerhuis.nl

Minicamping De Maasakker
www.campingdemaasakker.nl

Vakantiepark Herperduin.
www.herperduin.nl

Camping de Maasterp
www.maasterp.nl

De Brug
www.camping-debrug.nl

De Pollepel
www.ncc.nl

Het Groene Eiland
www.hetgroeneeiland.nl

Campingpark het Molenstrand.
www.molenstrand.nl

Kampeerboerderij St. Laurenshoeve
www.laurenshoeve.nl

Cafetaria en IJssalon de Nozems
cafetaria.denozems.nl

Minicamping Tuincamping Megen
www.tuin-camping-megen.com

Vestingsteden