Vestingstad Ravenstein

Ravenstein werd gesticht in 1360 en kreeg stadsrechten in 1380. Gelegen aan de Maas, was de Heerlijkheid Ravenstein een grensgebied tussen Brabant, Gelre en Kleef. In die tijd alle reden om van Ravenstein een sterke vesting te maken. De binnenstad met haar oorspronkelijk stratenplan, de stadsgrachten en stadspoorten geven een idee van hoe het er ook lang geleden moet hebben uitgezien.

GESCHIEDENIS

Als stichtingsjaar van Ravenstein wordt 1360 genoemd. De toenmalige leenman, Walram van Valkenburg, liet zijn kasteel verplaatsen naar een nieuwe locatie aan de Maas. Hij hoopte de tolheffing op de Maas beter te kunnen controleren. Zijn leenheer, de hertog van Brabant, was verbolgen over het zonder zijn toestemming heffen van tol en het verplaatsen van het kasteel en trok in 1362 met een legertje op naar het nieuwgebouwde slot.

Het beleg haalde niets uit en er werd vrede gesloten; de leenman mocht zijn “Stein” behouden (Raven = gracht, Stein = stenen huis). Rondom het kasteel groeide een nederzetting die reeds in 1380 stadsrechten verwierf. De stad werd vervolgens belegerd door de bisschop van Luik. In 1544 dicteerde de Spaanse vorst Karel V dat de vesting Ravenstein ontmanteld moest worden, hoewel de vestingwerken pas begin 16e eeuw aangelegd waren. De stadspoorten en het kasteel bleven intact.

In 1609 kwam Ravenstein onder het gezag van de Paltzgraven, de keurvorsten van Brandenburg. Zijn zoon, verwikkeld in een oorlog, ging een geldlening aan bij de Staten van Holland. Als tegenprestatie werd geëist dat de Staten het recht kregen in Ravenstein een Staatsgarnizoen te mogen legeren, als tegenwicht tegen de Spaanse troepen. Het garnizoen kwam en voor de gezinnen werd een garnizoenskerk gebouwd. Met een onderbreking van 1631 tot 1635 bleven de Staatse militairen t/m 1672 in Ravenstein gelegerd. De vestingwerken werden in die tijd gerestaureerd en de stad werd omringd met een gracht gemoderniseerd volgens het Oud Nederlands Vestingstelsel.

Bekijk de evenementen

RAVENSTEIN VANDAAG

Ravenstein is een Brabants stadje gelegen aan de Maas. Deze stad is zeker een bezoekje waard voor iedere toerist. Het historische stadsgedeelte bezit twee kerken, een molen, vele pittoreske huizen en oude stadspoorten met vestingswerken uit de tijd van het kasteel van Ravenstein. Wandelaars, fietsers en ook automobilisten zullen met een tocht door en om Ravenstein betoverd worden door haar schoonheid. En als u trek heeft gekregen van al dat moois zal een van de vele restaurantjes die Ravenstein rijk is uw honger stillen.

WANDELEN EN FIETSEN
In de vestingstad Ravenstein loopt men door eeuwenoude straten en langs monumentale panden waar aan de hand van bijzondere plekken de geschiedenis weer tot leven komt. Onder leiding van een stadsgids van de Heemkundekring ontdekt u de geschiedenis van het stadje met zijn roemruchte verleden. U wordt gewezen op historische monumenten waar u normaal aan voorbij zou lopen.

Verder zijn er mogelijkheden zoals themawandelingen, een fotopuzzeltocht voor volwassenen, maar ook een puzzelwandeling voor kinderen. De omgeving van Ravenstein leent zich uitstekend voor mooie fietstochten. Deze voeren U over de dijken, langs de uiterwaarden van de Maas, door de vele kerkdorpen en door het natuurgebied Herperduin met zijn zandverstuivingen, vennen en bossen. Ook is het stadje met  zijn NS–station een onderdeel van de Maasmeanders struintocht welke loopt van den Bosch naar Cuijk.

WAT TE DOEN IN RAVENSTEIN

WINKELEN
Ravenstein is geen winkelstad maar wilt u toch een middagje winkelen dan kunt u dit naar hartelust in Oss, Nijmegen of ‘s-Hertogenbosch doen.

TOERISTISCHE ATTRACTIES IN EN OM RAVENSTEIN
In en om Ravenstein kunt u zich uitstekend vermaken. Ravenstein een uitstekend startpunt voor een dagje uit naar Oss, Nijmegen, ‘s-Hertogenbosch, Grave, Landerd, Megen, Bernheze of Wijchen. Bezoek de sterrenwacht Halley, ga lekker zwemmen in de Geffense plas of met de kinderen naar de speeltuin of de kinderboerderij. Voor jong en oud is er altijd wel wat te doen.

MUSEA IN RAVENSTEIN
Het leerlooierijhuisje is ingericht als een museum dat gewijd is aan de vroegere leerindustrie in Ravenstein. De tuin is ingericht als de vroegere “stadstuin”.

UITGAANSGELEGENHEDEN
Voor theater en film kunt u naar Oss, Nijmegen of ‘s-Hertogenbosch. Voor een gezelig etentje kunt u zeker in Ravenstein terecht.

AANKOMENDE EVENEMENTEN

Openstelling Smederij Verhoeven

Ravenstein

De smederij aan de Landpoortstraat vormt een onderdeel van het Cultureel Erfgoed van het vestingstadje Ravenstein. Door de ligging aan […]

Open Stadswandeling Ravenstein

Ravenstein

Elke tweede zondag van de maand kun je om 14:00 uur het mooie vestingsstadje Ravenstein te voet ontdekken tijdens een […]

Openstelling Smederij Verhoeven

Ravenstein

De smederij aan de Landpoortstraat vormt een onderdeel van het Cultureel Erfgoed van het vestingstadje Ravenstein. Door de ligging aan […]

Openstelling Smederij Verhoeven

Ravenstein

De smederij aan de Landpoortstraat vormt een onderdeel van het Cultureel Erfgoed van het vestingstadje Ravenstein. Door de ligging aan […]

Openstelling Smederij Verhoeven

Ravenstein

De smederij aan de Landpoortstraat vormt een onderdeel van het Cultureel Erfgoed van het vestingstadje Ravenstein. Door de ligging aan […]

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Van de historische vestingwerken zijn nog twee stadspoorten in stand gebleven. De Maaspoort is een middeleeuwse poort, waar in de 18e en 19e eeuw de praktijk van een stadsdokter was gevestigd. Deze poort vormde de uitgang naar de Maas. De Kasteelsepoort gaf toegang tot het kasteel en behoort tot de latere vernieuwingen van de verdedigingswerken. De derde stadspoort bestaat niet meer.

De Garnizoenskerk is de Hervormde Kerk van deze vestingstad. De kerk werd in 1641 gebouwd voor het Staatse garnizoen. Deze “Kleine Kerk” is in 1972 geheel gerestaureerd en is eigendom van de gemeente.

In het centrum van het stadje staat de ouderwetse stadspomp op de plaats waar vroeger de stads- en brandput heeft gestaan. Het 18e eeuwse patriciërshuis is in 1983 gerestaureerd en wordt nu gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen, speciale ontvangsten en culturele activiteiten. De voorgevel van het pand dateert uit 1739. Heden ten dage is in het 18e eeuwse patriciërshuis het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein gevestigd.

Stellingmolen De Nijverheid staat sinds 1857 op de plaats van een eerdere houten standaardmolen. De molen staat midden in het vestingstadje en is met zijn hoogte van 30 meter de hoogste molen van Noord-Brabant. Ravenstein kent meerdere jaarlijks terugkerende evenementen.

VERBLIJFSMOGELIJKHEDEN

Hotel Café Restaurant de Keurvorst
www.keurvorst.nl

City Hotel – Oss
www.cityhotel.nl

De Handwijzer – Herpen
0486-411408

De Naaldhof – Hotel/camping – Oss
www.denaaldhof.nl

Motel Koolen – Velp/Grave
www.motelkoolen.nl

Hotel Hoogeerd – Wijchen/Niftrik
024-6414032

Kampeerboerderij St. Laurenshoeve
www.laurenshoeve.nl

Vakantiepark Herperduin
www.herperduin.nl

Camping de Brug
www.campingdebrugherpen.nl

B&B Het Ravenhuus
www.ravenhuus.nl

B&B Maasdijk 4
www.maasdijk4.nl

Rowaldhoeve – Hoefstraat 11
www.rowaldhoeve.nl

Gastenverblijf Het Voorhuis
www.buitengewoonweekend.nl

B&B Slapen in de Hooiberg
www.dehooiberg-ravenstein.nl

B&B De Kolonel
www.dekolonel.nl

RESTAURANTS

Restaurant Brass aan de Maas
Hotel Café Restaurant De Keurvorst
Donato’s Ristorante
Cafetaria Anytyme
Bistro ’t Spoortje
Restaurant Versaen
Stadsbrouwerij Ravenstein Wilskracht

Download hier de stadsgids

Vestingsteden