Vestingstad Klundert

Klundert is een oude vestingstad in Noord-Brabant behorend tot de gemeente Moerdijk. Klundert is ergens in de 13de eeuw ontstaan aan de rand van een vaarwater.

In 1357 kreeg Klundert stadrechten, in deze periode behoorde de stad bij het Gewest Holland.Doordat de stad meerdere keren door een brand is getroffen en de tijdens de watersnoodramp van 1953 de stad zwaar getroffen werd, is er niet al te veel meer te vinden van de oude historie van de stad. De uitzondering hierop is het oude stadhuis en de vestingwerken rond de stad. Het oud stadhuis is gebouwd in de maniëristische stijl en werd geschonken door  Prins Maurits.

GESCHIEDENIS

Heerlijk vertoeven in prachtige natuurgebieden met historische betekenis? Dat kan in vestingstad Klundert. Dit kleine vestingstadje vormde tijdens de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden al een onderdeel van de Stelling van Willemstad en daarmee ook van de Zuiderwaterlinie. Ontdek de restanten van de oude vestingwerken, het renaissance stadhuis en wandel in alle rust rondom de resten van de grachten.

Klundert is meer dan vestingstad alleen. Zeekleipolder, kreekrestanten en waterlopen doen herinneren aan de eeuwenlange strijd tegen het water. Fiets- en wandelpaden in de omliggende natuurgebieden als de Buitengorzen en de Ruigenhil laten jou in alle vrijheid de unieke omgeving verkennen. Bezoek ook het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum en leer alles over het leven en werken in het vlas, de suikerbieten en de suikerfabrieken.

Bekijk de evenementen

KLUNDERT VANDAAG

Snuif de lokale sfeer op tijdens een van de stadswandelingen die heemkundekring Die Overdraghe organiseert of bezoek de tijdelijke exposities in cultureel centrum De Stad Klundert. Sla hierbij zeker een bezoek aan het oude stadhuis niet over! Nieuwsgierig naar lokale lekkernijen? Proef ze tijdens de sfeervolle Klundertse weekmarkt en snuffel rond in de lokale boetiekjes rondom de markt.

Op stap met gids

Kuier langs diverse hoogtepunten en door de wallen rondom de vesting tijdens één van de vele stadswandelingen met gids. Tijdens een wandeling naar keuze vertelt de gids over het ontstaan van vestingstad Klundert, de stadswallen, het stratenpatroon en de vele bijzondere bezienswaardigheden en monumenten. Kies je voor een bezoek aan het oude Stadhuis? Vergeet geen foto te maken vanaf het bordes!

Activiteit en ontspanning

Op zoek naar rust tussen de activiteiten door? Dompel jezelf onder in het water van zwembad de Niervaert. Hier vind je niet alleen zwembaden, maar ook een Wildwaterkreek- en glijbaan, een whirpool en een Turks stoombad die samen de perfecte afwisseling brengen tussen activiteit en ontspanning.

EVENEMENTEN IN KLUNDERT

Het verhaal van suiker en vlas

Vlas en suikerbieten domineerden lange tijd het landschap in de westhoek van Noord-Brabant. Het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum laat zien hoe hardwerkende arbeiders deze gewassen bewerkten tot suiker en linnen.

UITGAANSGELEGENHEDEN

De bar, Voorstraat 6, 4791 HN Klundert

RESTAURANTS
‘t Tolhuys

Zevenbergsepoort 43
4791 AD Klundert

AANKOMENDE EVENEMENTEN

BEZIENSWAARDIGHEDEN

De vestingwerken en het stadhuis zijn de trots van Klundert. De omwalling en grachten werden in 1583
aangelegd op last van prins Willem I. Daarmee werd Klundert een onderdeel van de zuidelijke
vestinggordel van Holland. Ook prins Maurits had een zwak voor de stad: hij schonk Klundert in 1620
het raadhuis. De omwalling is van 1931 tot 1979 grondig gerestaureerd; tegenwoordig zijn de wallen
een bezienswaardigheid. Of combineer een bezoek aan het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum met een
wandeling langs kreken zoals de Aalskreek of de Keenesluis.

Klundert kent naast bijzondere gebouwen en vestingwerken ook allerlei mogelijkheden voor sport
en ontspanning. Zo biedt subtropisch zwembad de Niervaert verschillende baden, een wildwaterkreek
en -glijbaan, whirlpool en Turks stoombad. Of combineer een bezoek aan het Nationaal
Vlasserij-Suikermuseum met een wandeling langs kreken zoals de Aalskreek of de Keenesluis.
Ook fietsers komen aan hun trekken in Klundert: fiets bijvoorbeeld langs de Buitengorzen van het
Hollands Diep, naar het strandje bij Fort Bovensluis en geniet van de mooie vergezichten. Klundert
beschikt over alle ingrediënten voor een actief en veelzijdig bezoek!

Vestingsteden